CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Laat de vrieskou je niet tegenhouden.

@mauropaillexphotographer
Wat je ook gehoord mag hebben, in tegenstelling tot acclimatisatie in warmere temperaturen, past het lichaam zich niet aan de koude aan. Koude went hoogstens een beetje, je leert het beter te verdragen. Reden te meer om verstandig te bewegen wanneer je ook in de winter wilt sporten. 

In rust schommelt de kerntemperatuur van het lichaam rond de 37° Celcius. Dit constant houden gebeurt door een ingenieus orgaantje in de hersenen, de hypothalamus. Hier worden alle vitale functies van het lichaam geregeld waaronder ook de hartslag en ademhaling. Van zodra deze een verschil detecteert tussen de temperatuur van het bloed en de vooraf bepaalde waarden (+/- 37° C), komt deze in actie. Bij een lichaamstemperatuur hoger dan de vooraf bepaalde waarde worden bloedvaten in de huid aangestuurd om open te zetten (vasodilatie). Een grotere bloeddoorstroming vindt plaats en meer warmte kan afgegeven worden via transpiratie en evaporatie. De zweetklieren produceren zweet dat verdampt waardoor warmte aan het lichaam ontrokken wordt. Bij een te lage kerntemperatuur zijn de mechanismen omgekeerd. De bloedvaten vernauwen (vasoconstrictie) en de warmte wordt in het lichaam gehouden. Ook het fenomeen van rillen is je waarschijnlijk bekend. Door kleine spiercontracties probeert het lichaam nog een extra hoeveelheid warmte te genereren. Daarom is het ook interessant om te bewegen, te sporten om je lichaamstemperatuur te verhogen.

De juiste kledij

Aangepaste kledij vinden om te sporten is niet eenvoudig. Kleed je je te warm, dan ga je al snel zweten en wordt je kleding vochtig en nat. Zolang je blijft bewegen, produceer je voldoende warmte om je temperatuur op peil te houden en vormt dit geen probleem. Weet echter dat wanneer je kleding nat is, je veel sneller afkoelt. Opteer daarom steeds voor goed ventilerende kleding zodat het lichaamszweet alsnog kan verdampen.

Laagjes zijn de beste optie bij sporten in winterweer.

Vandaag de dag worden we overigens sterk beladen door de sportfabrikanten met hun meest innovatieve sportkleding. Er bestaan stoffen die zich aanpassen aan de lichaamstemperatuur: stijgt de temperatuur dat zetten de vezels open. Nadeel aan deze vernieuwende technologische snufjes is het kostenplaatje. Schaf deze materialen enkel aan wanneer je zeker bent van de werking van het materiaal.

De juiste sportkleding neemt het zweet snel weg en houd de huid droog. Katoen doet dit helemaal niet: het absorbeert het vocht, houdt het op en kleeft tegen je huid waardoor je snel afkoelt. Kies daarom voor kleding gemaakt van polypropyleen, polyester of aangepaste wolsoorten. De materiaalkeuze op zich is niet voldoende; de kleding moet ook goed ventileren.

De handen, voeten, oren en neus zijn extra gevoelig voor koude. In extreme koude (vb. sneeuwweer) gebruik je best ook hoofd-, oor- en neusbeschermers. Kies voor wanten in plaats van handschoenen. Doordat de vingers bij elkaar zitten houden ze de warmte beter vast. Een extra paar handschoenen en kousen meenemen is ook altijd een optie om je extremiteiten droog te houden.