CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Over MS, balans en zelfvertrouwen

Een MS diagnose als jonge mama van twee kinderen, shit. Die zag ik niet afkomen. De wereld rond mij stond stil, en ik bleef als een tolletje draaien.  Paniek dook op. Ik doe mijn job zo graag, ik heb nog zoveel projecten die ik wil uitproberen. Ik verlies grip op mijn enige houvast en probeerde met mijn hoofd boven water te blijven. Ik verloor het vertrouwen in mijn lichaam.

Bij mijn eerste yoga lessen, schuilde ik mij achter het feit dat mijn rechter kant het soms wou opgeven. Het was een gekend fenomeen, mijn rechter arm en rechter been, zij gooiden soms eens de handdoek in de ring. Ik was enkele yogalessen verder tot mijn docente mij zag worstelen met een oefening. Ik had een flinke off-dag en het resulteerde in moeilijk lopende oefeningen. Tot de docente bij me kwam, mij in de ogen keek en rustig zei: “ik wil dat je met al je kracht in je rechter been, mij weg duwt”. Twijfel overheerste, wat was hier de bedoeling van.. Ik duwde haar weg, naar mijn inzien veel te flauw. Belachelijk was het. Althans, zo voelde het aan. Mijn docente glimlachte en zei : “geen kracht in je rechter been? Oh jawel hoor, tijd voor vertrouwen in je lichaam!”.

BAM. Die woorden troffen hun doel. Wie iets of wat vertrouwd is met yoga-termen. In Savasana brak mijn cocon. Alle opgekropte emoties, schrik over het heden en toekomst, het kwam er allemaal uit. In krokodillentranen, heel erg lady-waardig. Ik kan het je garanderen. Je bent hoogsensitief, of je bent het niet, maar dit shock-effect bleef nog meerdere dagen nazinderen.

Ik sprak Lien, mijn kinesiste en tevens ook yoga docente hierover aan. Zij heeft mij destijds ook gemotiveerd om de yogalessen uit te proberen. Nieuwsgierigheid overwon over afstand. Ik reed een halfuur voor een yoga les te volgen bij haar, terwijl ik iemand enkele straten verder had. Was dat niet te gek voor woorden? Mijn man verklaarde me gek, maar ondersteunde mij in deze zoektocht.

Opnieuw een nieuwe wind in het yogaverhaal. Het was een intensieve les, in de buitenlucht, met mijn yoga buddy aan mijn zijde. Pittig in het kwadraat, maar zo ongelooflijk leuk.

Wat een boost!  Ik kwam in een nieuwe flow van het leven terecht. Ik haalde energie uit mijn yogalessen, ook al verliepen ze niet altijd evident. Ik leerde mijn lichaam aanvaarden in al haar limieten. En probeerde ook aanvaarding te vinden hierin.

Ik besef nu ten volle dat daar yoga om draait. De oefeningen moeten wel goed uitgevoerd zijn, maar het draait om balans. Balans, niet alleen mentaal maar ook fysiek. Het is ok om te falen. Het is ok om aan te geven dat het eens niet goed gaat. En dan nog kan je lichaam je wonderwel verbazen met al haar capaciteiten.

Heb je geen ervaring met yoga of wil je het toch echt eens proberen?

Hou onze planning zeker in de gaten, You’ll be amazed!

Sinja

Yoga bracht rust wanneer ik in de meest intense storm van mijn leven zat.

Related Posts