CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Waarop letten bij kopen van BH?

Sommige vrouwen gaan op zoek naar een leuk setje om hun partner te verrassen. Als vrouw weet je vaak beter waarop te letten én of je ondergoed wel degelijk comfortabel aanvoelt. Als partner is het natuurlijk iets moeilijker om lingerie te kopen zonder dat de persoon voor wie het bedoelt is deze kan passen. Het vinden van de perfecte beha is essentieel voor het persoonlijke comfort en de nodige ondersteuning. Naast het creëren van een aantrekkelijke buste, zorgt een goede beha fitting voor een betere lichaamshouding, meer rugontlasting en meer comfort. Dankzij een perfect bra fitting kunnen heel wat nek- en schouderklachten vermeden worden.

Ten rade bij een echte specialist..

Als kinesitherapeute geïnteresseerd in houdingsgebonden lichaamsklachten en vrouwelijke gezondheid, ging ik ten rade bij Siem in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: ‘Wat is nu een goede beha?’. Siem Devos is mama van drie prachtige kinderen, een hip Instagramfenomeen én als lingeriestylingspecialiste eigenares van de prachtige lingerieboetiek Bustique te Geraardsbergen. Samen met collega Eleonore staat ze jou graag bij met raad en daad.

Siem, op jouw étalageraam prijkt de sticker dat je een ‘gecertificeerde behafitter’ bent. Leg uit: Wat houdt dit precies in? Mag elke lingerieboetiek zich zomaar behafitter noemen?

Eigenlijk is lingeriestylingspecialiste het juiste woord. Om die erkenning te krijgen volgden we enkele opleidingen. Dit in samenwerking met firma Van de Velde (onder meer bekend van merken zoals Marie Jo en Primadonna.

Wat is het belangrijkste onderdeel van een beha (en vereist dus de meeste aandacht) op vlak van borstondersteuning om nek- en rugklachten te vermijden? Waarop moeten dames letten die voorzien zijn zware borsten? 

‘Ongeveer 70% van de steun zit op de rug en 10% op de bretel. Vooral de juiste omtrek is dus van belang. Veel dames nemen deze te ruim, maar dan kruipt het rugband omhoog en gaat de zwaartekracht haar werk doen en de borst gaat kanten. Met nek- en rugklachten tot gevolg (vaker uiteraard bij vrouwen met vollere cups). In de winkel bieden wij beha’s aan tot cupmaat H of bestellen we soms costum made bij Van De Velde zelf.

Denk je dat meisjes en dames met een kleine boezem geen beha hoeven te dragen? M.a.w. vanaf wanneer raad jij aan dat dames investeren in een aantal kwalitatieve setjes? 

Een leuk setje helpt altijd om je op en top vrouwelijk te voelen. Beha’s bij dames met een kleine boezem staan heel vaak open bovenaan. Hier is ook de juiste snit enorm belangrijk.

Model in een leuk, fleurig setje gekocht bij Bustique. De foto werd gemaakt door Deborah Gaytant die zich toelegt op prachtige Boudoir fotografie. Zij runt samen met haar partner Nick het bedrijf Pixelrush te Viane.
Siem voor de spiegel in het pashokje van haar eigen lingerieboetiek ‘Bustique’ te Geraardsbergen.

Jouw Instagram maakt duidelijk dat je heel wat tijd investeert in klantenverwerving. Onder die klanten bevinden zich er waarschijnlijk ook mannen die hun partner willen verrassen met een sexy setje. Welke tips heb je voor mannen bij het kopen van een beha voor hun partner? 

‘Tip voor partner: koop een cadeaubon (lacht grinnikend); dan kan ze steeds haar goesting doen! Nee concreet: als de dame in kwestie in onze computer staat, kunnen wij nagaan welke merken ze eerder kocht, welke modelletjes en maten, … Kocht de dame nog niet eerder in onze winkel, dan raad ik toch een bon aan want afgaan om de handgebaren van een man om de cup in te schatten is teveel natte vingerwerk.’

Siem, je bent zopas opnieuw mama geworden van je derde kindje (proficiat!). Een zwangerschap brengt heel wat veranderingen met zich mee. Zo groeien onze borsten vaak als voorbereiding op eventuele borstvoeding en veranderen ze dus ook van vorm. Is het aangeraden voor toekomstige mama’s om te investeren in nieuwe beha’s tijdens de zwangerschap? 

Tijdens de zwangerschap vinden heel wat hormonale veranderingen plaats en neemt de cup toe. Ook de omtrek verandert aangezien de buik toeneemt. Er zijn heel wat “trucjes van de foor” waarmee we kunnen helpen om de juiste beha tijdens de zwangerschap te kiezen. Echte meegroeibh’s hebben wij niet maar met ons uitgebreide gamma kunnen wij voldoende helpen én zijn ze nog eens mooi ook (hihi)! Maar dus ook tijdens de zwangerschap heel belangrijk van te investeren in jezelf. Want een beugel die prikt in je soms gevoelige borst, … is niet bepaald aangenaam.

Siem… ik weet dat je zelf geen leek meer bent op vlak van yoga. Zit er in de toekomst geen collectie in voor de yogi’s onder ons? Of misschien een collectie voor mommy’s-to-be? (Shoot zeker en vast als je zoiets zou doen want wij zijn geïnteresseerd!).

‘We hebben momenteel de sportreeks van primadonna in ons gamma die zeker kan voor de yogi’s onder ons. Met of zonder beugel, it’s up to you. En recent kregen we de nieuwe borstvoedingsbeha’s van Prima Donna binnen (in lichtroze of zwart). De beha is makkelijk te openen met één hand en heeft uitneembare beugels, wat ideaal is als je de beha ook ‘s nachts wil dragen.’

Een perfect bra fit is altijd een goed idee, ongeacht de grootte van je boezem of je lichaamsbouw.

Waarop letten voor een perfect bra fit?

Een comfortabel zittende beha zorgt ervoor dat je goed in je vel zit en waardoor je veelal vergeet dat je er eentje draagt. Het kan mirakels verrichten voor je lichaam én nog veel meer voor je zelfbeeld. Om je te helpen in het kiezen van een goede beha, geven we je hieronder enkele tips mee.

De rugband

De rugband staat in voor het grootste deel van de ondersteuning. Juist daarom is het belangrijk dat deze perfect aansluit op het lichaam. Een stevige rugband loopt horizontaal over de rug en snijdt niet in de huid. Bij het kiezen van een nieuwe beha sluit je deze best altijd met de uiterste haakjes. Dit maakt mogelijk om later, wanneer de stof wat gerekt is door veelvuldig dragen en wassen, je de beha wat strakker kan sluiten. Wanneer de band omhoog verschuift, zit deze waarschijnlijk te los. Opteer voor een beha met kleinere borstomtrek (maar met een grotere cupmaat). Ga zeker niet de schouderbandjes meer aanspannen!

De schouderbandjes

De schouderbandjes dienen ongeveer verticaal over de schouderbladen heen te lopen. Normaal gezien kan je makkelijk één à anderhalve vinger onder het bandje steken. Ze mogen zeker niet snijden in je huid. Ga de bandjes niet strakker aantrekken wanneer deze zakken. Afzakkende bandjes zijn een teken dat je borstband iets te smal is. Opteer vervolgens voor een beha met grotere borstomtrek maar met kleinere cupmaat.

De behacups

Comfortabele cups volgen de omtrek van de borst en sluiten mooi tegen de ribben aan zonder een imprint in het borstweefsel zelf te maken. De volledige borst dient door de cup omvat te worden zonder dat er huid of borstweefsel langs de zijkanten van de beha uitpuilt. Dit geldt tevens voor push-up beha’s of beha’s die dieper zijn ingesneden. Er mag geen ‘lege’ ruimte ontstaan tussen de stof van de beha en de borst onderaan, noch mag er sprake zijn van ‘gapping’ of een openstaande beha. Zorg ervoor bij het passen dat je borsten mooi in de beha zitten. Leun daarom even licht voorover, steek je hand in de cup en breng je borst op de goede plaats.

De behabrug

Dit is het deel van de beha tussen de twee cups vooraan. Deze dient nauw op je lichaam aan te sluiten.

Onthoud tevens dat elke dame anders is en dat geen enkele borst dezelfde is, ook jouw linker- en rechterborst niet. Dus comfort en perfect fitting kunnen ook verschillen van behatype. Het kan goed zijn dat je jezelf beter voelt bij dat ene bepaalde merk of dat een balconette beha beter zit dan een volle cup. Probeer daarom steeds verschillende types uit, rekeninghoudend met deze tips. Sommige lingeriewinkels zijn zelf gespecialiseerd in bra fitting en mogen met trots het kwaliteitslabel op hun deur kleven.

Een hele dikke merci aan Siem. Ik wens jou en je prachtige gezinnetje nog héél wat Instagramplezier toe! Dankjewel voor dit coronaproof interview en succes met je zaak!

Ter info:

Bustique (Siem Devos)
Grotestraat 22 - 9500 Geraardsbergen
IG: bustique_lingerie
Boudoirfotografie Pixelrush (Deborah Gaytant)
Kouterstraat 20 - 9500 Geraardsbergen (Viane)
IG: @deborahgaytantboudoir