CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Ademhalingskinesitherapie

Bij Embodhi kan je terecht voor de revalidatie van acute en chronische longaandoeningen. Gerichte ademhalingstechnieken worden ingeoefend en de ondersteunende spieren en gewrichten krijgen de nodige aandacht.

Longrevalidatie bij een opstoot van chronisch longlijden of bij een acute ontsteking van de luchtwegen richt zich op de ongemakken die hiermee gepaard gaan. De kinesitherapeut assisteert je bij het ophoesten van slijmen en leert je meer comfortabele hoesttechnieken aan. Dit is zeker nuttig aangezien de geneeskunde steeds strenger optreedt omtrent het gebruik van antibiotica. Deze medicatie is immers enkel bedoeld voor bestrijding van bacteriële infectie en niet voor virale aandoeningen zoals verkoudheden, griep of acute bronchitis.

Ook voor ademhalingstherapie bij baby’s en kinderen kan je terecht bij Embodhi. In nauw overleg met de behandelende arts of pediater gaan we samen op zoek naar de best mogelijke aanpak voor je kind en de ouders/voogd. We kijken hoe de aanwezige klachten van invloed zijn op het dagelijkse leven van je kind (slaappatroon, voeding, spijsvertering, …). Ademhalingstherapie bij baby’s en kinderen houdt een correcte toepassing van de neusspoeling in, sputumevacuatie (bovenhalen van slijmpjes) door houdingsdrainage, correct inhaleren van eventuele medicatie. Bij oudere kinderen wordt er ook aandacht besteed aan de rompmobiliteit, het ademhalingsbewustzijn en de controle daarvan evenals voldoende ontspanning.

De chronische longaandoeningen (COPD, mucovisidose, astma, …) worden gekenmerkt door een afname van de algemene uithouding en conditie, alsook een verminderde spierkracht. Het risico op osteoporose (= afname van de botdensiteit) neemt toe door het gedaalde activiteitsniveau en verhoogd gebruik van corticoïden. Tijdens het revalidatieprogramma komen onderwerpen zoals gezonde voeding, stoppen met roken, verschillende ademhalingstechnieken en verbetering van de algemene conditie aan bod.