CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Allergieën en intoleranties

Glutenintolerantie
 
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in meerdere graansoorten. Bij een glutenintolerantie is ons lichaam niet in staat om deze gluten (eiwitten) uit bepaalde voedingsmiddelen goed te verteren. Er worden geen antistoffen gevormd in ons lichaam om deze af te breken en dit kan bepaalde ongemakken met zich meebrengen. Deze ongemakken treden meestal wat later op na de inname. 
 
Gluten zijn alleen ongezond voor het lichaam als je er door een overgevoeligheid voor hebt of hebt ontwikkeld. Coeliakie is de meest ingrijpende vorm van glutenovergevoeligheid. Wanneer iemand met coeliakie toch gluten eet, tasten die de wand van de dunne darm aan. Hierdoor worden voedingsstoffen uit het eten niet goed meer opgenomen en treden er buikklachten en diarree op. De enige behandeling momenteel wetenschappelijk bewezen aanpak hiervoor is een strikt glutenvrij dieet.
 
Heb jij voor de rest weinig algemene klachten en is jouw algemene gezondheid redelijk optimaal? Dan heb je wellicht weinig voordelen bij een glutenvrij voedingspatroon. Want dan schrap je een basisproduct zoals volkorenbrood en loop je heel wat gezonde voedingsstoffen mis.
 
Lactoseintolerantie
 
De diagnose van een lactose-intolerantie wordt gesteld op basis van een ademtest die je in het ziekenhuis aflegt. 
Iemand met een lactose-intolerantie krijgt klachten na het drinken of eten van melk en/of melkproducten. Die klachten zijn vaak heel uiteenlopend van aard en persoonsgebonden: van een jeukende huiduitslag tot buikpijn en diarree.
 
Koemelkeiwitallergie
 
Wie geen koemelk verdraagt kan ofwel een koemelkeiwitallergie (allergie voor de melkeiwitten caseïne en/of wei-eiwit) hebben ofwel lactose-intolerant zijn (melksuiker, lactose) wordt niet goed verteerd wegens gebrek aan enzym lactase). Bij een koemelkallergie gaat het over de eiwitten, bij een lactose-intolerantie gaat het over de koolhydraten.