Bekken- en bekkenbodemtherapie

Bij vrouwen

Het vrouwelijke bekken is breder en meer geperforeerd dan het mannelijke bekken en daardoor veel vatbaarder voor klachten en blessures. Bovendien dient ook de impact van de hormonale veranderingen niet vergeten te worden. Bekkenbodemtherapie is veel meer dan het verwerven van een goede controle over jouw bekkenbodemspieren. Samen bekijken we jouw bekkenbodem in relatie tot je beenderige bekken, je houdings- en bewegingspatroon, manier van ademen, jouw voedingspatroon, … Kortom, we doen er alles aan voor een optimale gezondheid down there!

Inzicht in de werking van het bekken

Het bekken vormt het fundament van het lichaam. Het is omgeven door heel wat bindweefselstructuren, spieren, bloedvaten en zenuwen. Hoewel het er op het eerste zicht vrij rigide uitziet, is het dat helemaal niet. De positie ervan verandert niet alleen tijdens beweging maar ook doorheen de verschillende fasen van een vrouwelijk leven. Zo is de verandering in ligging van je baarmoeder doorheen de verschillende fasen van de menstruatiecyclus van invloed op de gewrichtsstand (en vice versa) dankzij de ligamentaire verbindingen, verandert de positie in functie van de zwangerschap, arbeid en bevalling en zijn ook de hormonale veranderingen in de menopauze van belang.

Het evalueren van de gewrichtsassen is dus uiterst interessant om een idee te vormen over de relatieve positie van het beenderige bekken. Het bekken en de bijhorende bekkenbodem vormt niet alleen een interessante entiteit op zich maar maakt ook deel uit van heel wat spierkettingen. Een onevenwicht binnen één zo’n spierketting beïnvloedt de functionaliteit van je hele lichaam. Mogelijks ervaar jij moeilijkheden op vlak van ademhaling, stabiliteit, problemen met de inwendige organen, rugklachten ten gevolge van deze onevenwichten.

Bekken- én bekkenbodemtherapie is aangewezen bij:
  • Acute en chronische pijnklachten thv lage rug, bekken, sacro-iliacale gewrichten (= SI- gewrichten) staartbeen, schaambeen, liezen en bekkenbodem
  • Stabilisatieproblemen op spier- en/of gewrichtsniveau
  • Urinaire problemen:
    • Incontinentieproblematiek
      • Stressincontinentie of inspanningsgebonden incontinentie (SI)
      • Aandrangincontinentie of urge (UI)
      • Overloopincontinentie
      • “Giggle” incontinentie
    • Overactieve blaas
    • Dysfunctioneel plassen
    • Prolaps
    • Pijnproblematieken
  • Stoelgangsproblemen: constipatie, diarree, onvolledige lediging
  • Zwangerschapsgerelateerde klachten
  • Post-partum klachten
  • Perimenopausale klachten
Is een inwendig onderzoek noodzakelijk?

Bij een vaginaal onderzoek wordt er uitwendig gekeken naar de anatomie van je vulva (aars, vagina en plasbuis) om na te gaan of er hier mogelijks enkele bijzonderheden opgemerkt kunnen worden zoals bijvoorbeeld de genezing van een eventueel aanwezig litteken.

Vervolgens beoordelen we de inwendige spanning van jouw bekkenbodem aangezien dit bepalend is voor de manier van behandelen; of de focus meer op ontspanning of optrainen dient te liggen. De kracht en uithouding van je bekkenbodemspieren worden geëvalueerd op basis van een gestandaardiseerd onderzoek waarna je aangepaste oefeningen meekrijgt.

Enkel bij zwangere vrouwen zonder klachten en vrouwen die nog geen geslachtsgemeenschap hadden, wordt geen inwendig onderzoek uitgevoerd. Uiteraard hebben wij ook alle respect voor jouw keuzes en lichaam en zullen wij nooit iemand dwingen tot iets waarbij men zich niet comfortabel voelt.

Waaruit bestaat de therapie?

Op basis van de gewrichtspositie van je heiligbeen (=sacrum) en heupbeenderen (=iliia) wordt aangetoond hoe jouw houdings- en bewegingspatroon van invloed kunnen zijn op je klachten. De relatie van de bekkenbodem en het ademhalingspatroon wordt uitgelegd en verder geoptimaliseerd. Er wordt ook tips en tricks aangereikt en concreet advies gegeven zoals een goede toilethygiëne, zithouding en slaappositie.

Samen ontdekken we wat de bekkenbodem inhoudt, waar die gelegen is en welke spieren, organen en structuren er deel van uitmaken. De verschillende functies van de bekkenbodem worden duidelijk uitgelegd aan de hand van een bekkenmodel en het belang van een goed functionerende bekkenbodem wordt geïllustreerd door middel van een grafische voorstelling.

Je leert jouw bekkenbodem bewust voelen en leert het verschil tussen spannen én ontspannen van zowel de voor- als achterzijde. Naarmate de sessies vorderen oefenen we meer op kracht met focus op welbepaalde spierkettingen, uithouding en doen we ook enkele weerstandsoefeningen om alles te integreren in jouw dagelijkse leven.

Aanpak van klachten gebeurd o.a. door middel van manuele technieken, dry needling, taping, ademhalingsoefeningen en thuisoefeningen. Ik zet je op weg met enkele oefeningen die je ook eenvoudig thuis kan uitvoeren met behulp van klein oefenmateriaal.