Cardiorevalidatie

Uithoudingstraining en conditieherstel

Uitgeput na een wandeling of traplopen? Wie een tijdje stil gezeten heeft of ziek is geweest merkt al snel dat de spieren verstijven, verzwakken en de conditie achteruit gaat. Vermoeidheid, kortademigheid en spierpijn maken het vervolgens best uitdagend om je uithoudingsvermogen terug op te bouwen. Belangrijk is goed te leren luisteren naar je lichaamssignalen en deze correct te interpreteren. Samen werken we aan een trainingsschema op maat.

Voor wie is cardiorevalidatie?

Het aantal personen met hart- en vaataandoeningen blijft gestaag toenemen. Tijdens de sessies cardiovasculaire revalidatie focussen we dus voornamelijk op de reconditionering van het hart- en vaatstelsel. Het uitwerken van een oefenprogramma voor patiënten met o.a. arteriosclerose en andere doorbloedingsstoornissen kan complex zijn maar is onontbeerlijk in de revalidatie ervan. Ook patiënten die werden opgenomen of geopereerd omwille van hartproblemen (vb. stentimplantatiehartinfarcthartfalen, …) kunnen bij ons terecht.

Vandaag de dag merken we dat voornamelijk jonge mensen problemen ondervinden na een besmetting met COVID-19. Naast uithoudingstraining, wordt er ook op spierherstel gewerkt en dan is het ook belangrijk voldoende eiwitten binnen te krijgen, zeker als je door corona lang in bed hebt gelegen. Voor wie niet goed weet in welke voedingsmiddelen eiwitten zitten en hoeveel je dan precies moet innemen, is onze diëtiste er om je met raad en daad bij te staan.

De cardiorevalidatie spitst zich toe op:
  • Verschillende ademhalingstechnieken

  • Leren inschatten van meest optimale inspanningsniveau en interpreteren van cardiovasculaire parameters

  • Progressieve en functionele oefentherapie

  • Uithoudingstraining

  • Progressieve spiertraining

  • Eventuele doorverwijzing naar onze diëtiste

Stap voor stap – op jouw tempo –  zetten we je (terug) op weg naar een actiever leven.