CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie

Wat is het?

CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom wordt gekenmerkt door een fluctuerend verloop van een slepende vermoeidheid in combinatie andere klachten (spierpijnen, gewrichtspijnen, milde koorts, concentratiestoornissen, …) die toenemen onder invloed van fysieke en mentale activiteit.

Fibromyalgie karakteriseert zich door spierpijn en drukpijnlijke punten die verspreid over het lichaam voorkomen. Deze spierpijn wordt doorgaans heviger door overbelasting.

Personen die lijden aan CVS of FM, hebben een beperkte fysieke capaciteit óf een verhoogde ervaring van de inspanning wat hun belet om aan beweging te doen. Oefeningen veroorzaken zowel tijdens als na een buitensporige pijn en/of vermoeidheid. Deze overmatige reactie is te wijten aan een overgevoelig pijngewaarwordingsyteem. Probleem is dat de pijn hen echter nog meer beperkt om aan fysieke inspanningen te doen waardoor het sedentaire gedrag verhoogt.

Wat maakt therapie zo uitdagend?

In de praktijk krijgen patiënten vaak geen erkenning. “Het zit tussen de oren” is een bekende zin waarbij men de patiënt probeert gerust te stellen. Een geruststelling is dat allesbehalve. Zowel fibromyalgie als het chronisch vermoeidheidssyndroom worden gekenmerkt door blijvend bestaande klachten.

Langdurig aanslepende vermoeidheid of pijn is een ernstig gezondheidsprobleem. Het kan gezien worden als een teken dat bepaalde grenzen overschreden zijn. Verandering van het activiteitenpatroon noodzaakt zicht.

Aanpak

Omwille van de sterk uiteenlopende klachten is het duidelijk dat verschillende disciplines een rol spelen in de behandeling van fibromyalgie en CVS. Hierbij geeft men aandacht aan zowel de lichamelijke klachten als aan de mogelijke psychische en psychosociale klachten.

Een duidelijke oorzaak is nog niet gekend en daarom is er ook geen éénduidige behandeling. Verschillende gezondheidsinstanties raden een multidisciplinaire behandeling aan waarbij verschillende zorgverleners hulp bieden. Die behandeling verschilt van persoon tot persoon. Wat voor de één een goede strategie blijkt is dat misschien niet altijd voor een ander. Algemeen streeft men wel naar een verhoging van de lichamelijke weerstand door progressieve training. Via cognitieve gedragstherapie leer je vervolgens om anders te gaan denken over jouw klachten en er adequaat mee om te gaan.

  • STAP 1: educatie & motivatie (pijn- en stressmanagement, slaapadvies, …)
  • STAP 2: begeleiding en coaching op basis van een slim beweegprogramma
    • Stabilisatie van de gezondheidstoestand
    • Progressieve opbouw van de conditie
  • STAP 3: activiteitenmanagement

Waar heb je recht op?

Patiënten met CVS of FM hebben recht op maximum 60 kinesitherapeutische sessies per jaar aan het beste terugbetalingstarief. Het spreekt echter voor zich dat je als patiënt zoveel mogelijk behandelingen kan krijgen als je zelf wenst. Deze bijkomende behandelingen dienen geattesteerd te worden als een courante aandoening. Als patiënt heb je recht op 2 keer 9 sessies of 1 maal 18 sessies per kalenderjaar. Ook kinesitherapeutische behandelingen voor bijkomende problematiek (chronische aandoeningen, operaties, …) blijven vergoedbaar.

De keuze voor dit aantal sessies is gegrond op het concept van ‘zelfstandigheid’. De therapeut-coach begeleidt jou gedurende deze 60 sessies, leert je inzichten verwerven zodat je daarna zelfstandig aan de slag kan.

Let op: niet iedereen krijgt zomaar de diagnose fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom; een uitgebreid onderzoek gaat hieraan vooraf.

Lees hier meer over wetenschappelijk onderzoek naar fibromyalgie.