CVS & Fibromyalgie

CVS & Fibromalgie
Algemene reconditionering bij vermoeidheid en pijn
CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom wordt gekenmerkt door een fluctuerend verloop van een slepende vermoeidheid in combinatie met andere klachten (spierpijnen, gewrichtspijnen, milde koorts, concentratiestoornissen, …) die toenemen onder invloed van fysieke én mentale activiteit.
Fibromyalgie karakteriseert zich door spierpijn en drukpijnlijke punten die verspreid over het lichaam voorkomen. Deze spierpijn wordt doorgaans heviger door overbelasting.
Wat maakt therapie zo uitdagend?
Personen die lijden aan CVS of FM, hebben een beperkte fysieke capaciteit óf een verhoogde ervaring van de inspanning wat hun belet om aan beweging te doen. Oefeningen veroorzaken zowel tijdens als na een buitensporige pijn en/of vermoeidheid. Deze overmatige reactie is te wijten aan een overactief pijngewaarwordingssysteem. Probleem is dat de pijn hen echter nog meer beperkt om aan fysieke inspanningen te doen waardoor het sedentaire gedrag verhoogt.
In de praktijk krijgen patiënten vaak geen erkenning. “Het zit tussen je oren” is een bekende zin waarbij men de patiënt ‘probeert’ gerust te stellen. Een geruststelling is dat allesbehalve. Zowel CVS als FM worden gekenmerkt door blijvend bestaande klachten.
Langdurig aanslepende vermoeidheid op pijn is echter een ernstig gezondheidsprobleem. het kan gezien worden als een teken dat bepaalde grenzen overschreden zijn. Verandering van het activiteitenpatroon noodzaakt zich.
Omwille van de sterk uiteenlopende klachten is het duidelijk dat verschillende disciplines een rol spelen in de aanpak van CVS en FM. Hierbij is aandacht voor zowel de lichamelijke klachten, als voor de mogelijke psychische en psychosociale klachten van belang
Focus op 'graded activity'
Een duidelijke oorzaak is nog niet gekend en daarom is er ook geen éénduidige behandeling. Verschillende gezondheidsinstanties raden een multidisciplinaire behandeling aan waarbij verschillende zorgverleners hulp bieden. Wat die aanpak inhoudt, verschilt van persoon tot persoon. Wat voor de één een goede strategie blijkt, is dat misschien niet voor de ander. Algemeen streeft men wel naar een verhoging van de lichamelijke weerstand door progressieve training. Via cognitieve gedragstherapie leer je vervolgens om anders te gaan denken over jouw klachten en er adequaat mee om te gaan.
Bij ons in de praktijk kan je alvast terecht voor professioneel en een goed onderbouwd bewegingsprogramma:
STAP 1: educatie en motivatie (pijn- en stressmanagement, slaapadvies, …)
STAP 2: begeleiding en coaching op basis van een slim beweegprogramma: stabilisatie van de gezondheidstoestand + progressieve opbouw van de conditie
STAP 3: activiteitenmanagement
De therapeut-coach begeleidt jou gedurende jouw herstel, leert je inzichten verwerven zodat je daarna zelfstandig aan de slag kan