CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE
Bij fietsgebonden lichaamsklachten

Fietspositionering

Tegenwoordig wordt er enorm veel geld uitgegeven aan de meest ‘blitse fiets’ maar vergeet men dat vooral de een stabiele positie op de fiets van belang is. De juiste zadelhoogte, optimale positie van schoenplaatjes, correcte stuurhoogte, … zijn naast een goede lichaamsstabiliteit van belang om klachten (vb. zadelpijnen, nek- en rugklachten, kniepijn, …) te vermijden.

De doelstelling van een correctie fietspositionering is in eerste plaats het vermijden van deze typische overbelastingletsels en het verbeteren van het comfort tijdens het fietsen. Daarnaast is men bijkomend gericht op het verbeteren van de aerodynamische component met een efficiëntere energieoverdracht en hoger rendement tot gevolg. We starten steeds vanuit een comfortabele fietspositie, op basis van de bewegingsmogelijkheden van de fietser zelf. 

De fietsafstellingen zijn afhankelijk van het lichaam en het lichaam in beweging. Iedereen is anders gebouwd en beweegt ook anders. Via een individuele screening wordt vervolgens nagegaan hoe jouw lichaam beweegt. Bij Embodhi gaan we steeds op zoek naar het optimale evenwicht tussen de fietsaanpassingen en de mogelijkheid van de fietser/sporter om zich aan de fiets aan te passen.

De therapeut let onder andere op de beweeglijkheid van de verschillende gewrichten en spierlenigheid, alsook jouw bewegingscontrole. Er wordt geëvalueerd hoe stabiel jouw fietspositie is en gelet op eventuele aanwezige afwijkingen zoals een beenlengteverschil of afwijkende voetstructuur. Op basis van de dynamische resultaten bekijkt de kinesitherapeut samen met jou de meest optimale fietspositie en geeft bijkomende oefeningen indien nodig.

Belangrijk is dat men steeds in het achterhoofd houdt dat sommige sporters de kleinste aanpassing voelen terwijl anderen zich juist heel eenvoudig aanpassen. En dat elke fietsaanpassing een adaptatieperiode van de fietser vereist aangezien wijzigingen steeds gepaard gaan met een initieel rendementsverlies.

Wil jij omwille van fietsgerelateerde klachten advies inwinnen omtrent een meer optimale fietspositie? Dat kan! Kinesitherapeute en manueel therapeute Lien Matthijs helpt je graag verder.

Doelstellingen:

  • Vermijden van blessures en verhogen comfort
  • Verhogen rendement
  • Efficiëntere energietransfer