CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Flossing Therapie

Het Vitality Flossing Concept (easyflossing) is het aanbrengen van elastische banden (meestal latex) rond de gewrichten en weke delen op circulaire wijze. Dit is een vrij recent concept in België maar al jaren toegepast in Amerika. Het is afkomstig vanuit de Cross Fit sport.

Rationale van de methode

Doel van dit concept is de mobiliteit van een gewricht te verbeteren, pijnvermindering te bekomen en een versnelde heling te bewerkstelligen door een reactieve toename van de doorbloeding. Men maakt hiervoor gebruikt van verschillende elastische latex banden in verscheidene lengtes en breedtes afhankelijk van de regio waar toegepast. Uiteraard is dit niet mogelijk bij patiënten met latexallergie.

Hoe werkt het?

Het is een dynamische techniek die leidt tot een reactieve hyperaemie en myofasciale release na applicatie. Hierdoor nemen pijn en zwelling acuut af en verbetert de flexibiliteit van spieren, de glijcapaciteit van de verschillende myofasciale weefsels/zenuwen en ligamenten. Voornamelijk deze glijcapaciteit is een belangrijk target van deze methode. Een restrictie veroorzaakt namelijk een disbalans in weefselspanning waardoor bepaalde regio’s overactief worden en overbelast kunnen raken. De techniek kan dus gebruikt worden ter preventie, revalidatie of bij acute letsels.

Praktische toepassing

Op basis van een eenvoudige praktische test wordt de mobiliteit van de patiënt/sporter geëvalueerd. Vervolgens wordt de methode toegepast op het nodige segment. De therapeut voert kort enkele manuele maneuvres uit (tracties, translaties, manipulaties). Hierna doet de patiënt zelf enkele actieve bewegingen/functionele oefeningen. Belangrijk is dat de toepassing maximaal 5 minuten duurt aangezien je wel degelijk heel wat structuren afknelt en een enorme druk creëert.

Mijn ervaring leert dat deze techniek vooral onmiddellijke effecten oplevert op vlak van pijn, mobiliteit en bewegingscomfort. De toepassing zelf is ietwat pijnlijk maar is zeker de moeite waard gezien de goede, acute effecten. Bovendien duurt deze slechts enkele minuten.