Geboorte-educatie

Geboorte-educatie
Partnerles als voorbereiding op de arbeid en bevalling
De tijd dat je als partner in de gang zat te wachten met een sigaar in de hand is temps passé. Onderzoek toont aan dat als de partner actief betrokken is bij de arbeid en bevalling dit leidt tot een vlottere bevalling en meer positieve bevallingservaring.
Vanaf wanneer kan ik zo'n partnerles inboeken?
Rond week 35 van je zwangerschap zijn jij en je partner welkom bij ons in de praktijk voor een lesje omtrent de voorbereiding op de arbeid en bevalling. Indien je dit veel vroeger volgt in de zwangerschap, ben je wellicht al heel wat vergeten tegen dat het zover is. Want ja, dat vergeetachtige babybrain is wel degelijk een feit. En natuurlijk willen we ook niet te laat dit lesje inplannen opdat je er wel degelijk nog iets aan hebt.
Doel van de partnerles
- De verschillende arbeidsfasen leren herkennen én hierop inspelen
- Signalen herkennen om tijdig de vroedvrouw/arts te verwittigen in kader van een thuisbevalling of wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te vertrekken
- Uitproberen van verschillende arbeidshoudingen op zoek naar de meest comfortabele voor jou als barende vrouw + hoe je partner je hierbij kan ondersteunen
- Tips omtrent het gebruik van het ontspannings- en bevallingsbad
- Uitproberen van verschillende bevalhoudingen + hoe je partner je hierbij kan ondersteunen
- Verantwoorde keuze maken in kader van (noodzakelijke) medische ingrepen
- Weten wat je dient mee te nemen naar het ziekenhuis (jouw tas, die van je partner en baby)
- Wat als het anders loopt in geval van een keizersnede of spoedkeizersnede?
Wat leer je in zo'n les?
Eerst en vooral geef ik duidelijk aan hoe je de verschillende fasen van de arbeid en bevalling kan herkennen én hoe je als partner hierop kan inspelen. Ik toon je aan de hand van een bekkenmodel welke weg de baby idealiter aflegt doorheen het geboortekanaal en hoe je die afdaling naar beneden zo optimaal kan ondersteunen.
We proberen verschillende houdingen en posities uit om met de weeën te leren omgaan en je partner krijgt uitgebreid de tijd om samen te oefenen wat hij/zij in welke houding kan doen om het comfort van jou als barende vrouw te verhogen. Je krijgt verschillende ademhalingstechnieken aangereikt waaruit je zelf kan kiezen wat voor jou het meest natuurlijke lijkt.
We bespreken de verschillende bevallingshoudingen (want ruglig is misschien wel de meest voorkomende maar zeker niet de enige) en waar je als partner dient op te letten. Je kan kiezen om je baby geboren te laten worden door middel van je ademhaling of door de perstechniek die ik grondig uitleg.