Glutenintolerantie en coeliakie

Blijven genieten van eten ondanks overgevoeligheid voor gluten

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in meerdere graansoorten. Bij een glutenintolerantie is je lichaam niet in staat om deze gluten (eiwitten) uit bepaalde voedingsstoffen goed te verteren. Er worden namelijk geen antistoffen in je lichaam gevormd voor de afbraak ervan. Je lichaam reageert hier niet onmiddellijk op, de klachten komen meestal vertraagd na het eten ervan.

Coeliakie is de meest ernstige vorm van glutenovergevoeligheid. Wanneer je in dit geval toch gluten eet, tast dit op termijn de wand van de dunne darm aan. Hierdoor worden bouwstoffen uit je voeding nog minder goed opgenomen en treden er vaak klachten op zoals buikkrampen en buikloop. De enige behandeling hiervoor is een strikt glutenvrij dieet. Daarom is het aangeraden om bij een diëtiste langs te gaan eens je de diagnose van coeliakie krijgt. Heb je buikklachten en wil je coeliakie uitsluiten? Vraag raad aan je huisarts, hij/zij kan dit testen door middel van een bloedafname.

Ben jij over het algemeen relatief gezond, dan heb je wellicht weinig baat bij een glutenvrij eetpatroon. Want gluten zijn alleen ongezond voor je lichaam als je er door één of ander probleem overgevoelig voor bent. Bij een glutenvrij dieet, worden producten zoals volkorenbrood geschrapt en loop je mogelijks heel wat voedingsstoffen mis.