Myofasciale Therapie

Flossing, cupping en taping

Fasciatherapie en andere fasciale technieken zijn enorm toepasbaar bij acute pijnklachten en gewrichtsblokkades. Verschillende vernieuwende methodes zoals bindweefselmassages, taping, cupping en flossing therapy kunnen ook aangevat worden bij medisch ongeïdentificeerde en aspecifieke klachten.

De rol van fascia in ons lichaam:

Fascia is alom vertegenwoordigt is ons lichaam. Het is het bindweefsel die de verschillende cellen omgeeft, spiervezels bundelt tot uiteindelijke spieren en zuwen en bloedvaten opbouwt. De fascia heeft een rol, naast de functie van steun geven en opvullen, die niet vergelijkbaar is met deze van het zenuw- en bloedvatenstelsel. Het staat in voor de irrigatie en drainage van de lichaamseigen vloeistoffen en werkt nauw samen met het neurovegetatief stelsel en stressregulerende systeem. Het is staat om de mechanische klachten die ontstaan bij een spiercontractie op efficiënte wijze door te leiden met doelgerichte bewegingen als resultaat. Dankzij de talrijke gevoelsreceptoren erin aanwezig zijn wij in staat om ons een duidelijk idee te vormen over hoe en waar ons lichaam zich ten opzichte van de ruimte eromheen verhoudt. Het is duidelijk dat we dit grote orgaan mee dienen te nemen in de behandeling van verscheidene klachten.

Fasciatherapie d.m.v. cupping

Cupping therapie is afkomstig uit de Oosterse geneeskunde. De cup wordt op de huid geplaatst en vacuüm getrokken. Hierdoor worden de huid- en spierlagen omhoog getrokken in de cup. Dit zorgt voor een reactieve doorbloeding. Zo wordt de stofwisseling bevordert en de afvoer van afvalstoffen via het lymfesysteem gestimuleerd.

 

In de praktijk gebruik ik de cupping techniek voornamelijk voor het losmaken van verklevingen zoals voorkomend bij littekenweefsel na een chirurgische ingreep of keizersnede, hardnekkige spierspanningen en problematieken zoals rusteloze benen en spanningshoofdpijnen.

Fasciatherapie d.m.v. taping

Doorheen de jaren heb ik mij verschillende tapingstechnieken eigen gemaakt ter beïnvloeding van het zenuwstelsel, spieren, pezen en gewrichten.

Fasciatherapie d.m.v. flossing

Het Vitality Flossing Concept (easyflossing) is het aanbrengen van elastische banden (meestal latex) rond de gewrichten en weke delen op circulaire wijze. Dit is een vrij recent concept in België maar al jaren toegepast in Amerika. Het is afkomstig vanuit de Cross Fit sport.

Doel van dit concept is de mobiliteit van een gewricht te verbeteren, pijnvermindering te bekomen en een versnelde heling te bewerkstelligen door een reactieve toename van de doorbloeding. Men maakt hiervoor gebruik van verschillende elastische latex banden in verscheidene lengtes en breedtes afhankelijk van de regio waar toegepast. Uiteraard is dit niet mogelijk bij patiënten met een latexallergie.

Het is een dynamische techniek die leidt tot een reactieve hyperaemie en myofasciale release na applicatie. Hierdoor nemen pijn en zwelling acuut aff en verbetert de flexibiliteit van spieren, de glijcapactieit van de verschillende myofasciale weefsels/zenuwen en ligamenten. Voornamelijk deze glijcapaciteit is een belangrijk target van deze methode. Een restrictie veroorzaakt namelijk een disbalans in weefselspanning waardoor bepaalde regio’s overactief worden en overbelast raken. De techniek kan dus gebruikt worden ter preventie, revalidatie of bij acute letsels.

Op basis van een eenvoudige praktische test wordt de mobiliteit van de patiënt/sporter geëvalueerd. Vervolgens wordt de methode toegepast op het nodige segment. De therapeut voert kort enkele manuele maneuvres uit (tracties, translaties, manipulaties). Hierna doet de patiënt zelf enkele actieve bewegingen/functionele oefeningen. Belangrijk is dat de toepassing maximaal 5 minuten duurt aangezien je wel degelijk heel wat structuren afknelt en een enorme druk creëert. 

 

Mijn ervaring leert dat deze techniek vooral onmiddellijke effecten oplevert op vlak van pijn, mobiliteit en bewegingscomfort. De toepassing zelf is ietwat pijnlijk maar zeker de moeite waard gezien de goede, acute effecten. Bovendien duurt het slechts enkele minuten.