Nek- en rugscholing

Optimalisatie van de lichaamshouding en ergonomie

Wanneer men de term ‘ergonomie’ invoegt in de online zoekbanken krijgt men hoofdzakelijk afbeeldingen van beeldschermwerkers en de bijhorende afstellingen en afmetingen van het bureaumateriaal. Vandaag is de definitie van het woord ‘ergonomie’ echter veel uitgebreider en spitst het zich toe op diverse vlakken. Algemeen kan men stellen dat het voornamelijk gaat om het aanpassen van het houdings- en bewegingspatroon en de omgeving waarbij men streeft naar het optimaliseren naar het (werk-, woon- en bewegings-) comfort, de veiligheid en gezondheid.

Toenemend aantal houdings- en bewegingsblessures

De link met de digitale wereld wordt echter niets voor niets gelegd. Het is waar dat de laptop, tablet en smartphone en dergelijke haast niet meer weg te denken zijn in onze steeds sneller evoluerende maatschappij. Voortdurend controleren we onze e-mails of elektronische agenda en zijn we steeds up-to-date met de laatste nieuwtjes via de sociale media. In deze modern times is de link tussen de werkkracht en geautomatiseerde informatiesystemen zo goed als onmisbaar geworden.

Deze razendsnelle technologische vooruitgang in combinatie met het toenemend aantal uren thuiswerk gaat echter ook gepaard met een toename van het aantal nek-, rug- en schouderklachten of allerminst met de rapportering ervan. Hierbij kan de vergelijking gemaakt worden met de sport. Hoe hoger het aantal trainingen, duur en intensiteit waaraan onderworpen, hoe hoger het risico op het oplopen van letsels specifiek voor die sport. Hoe meer uren we dus vertoeven achter dat beeldscherm, hoe hoger de incidentie van de daaraan gekoppelde lichamelijke klachten. Bureau- en computerwerk karakteriseren zich door het hoge aantal zittende uren, meestal in éénzelfde houding.

Hoewel rugklachten (meer specifiek nek- en schouderklachten) een typisch fenomeen in de computerindustrie blijkt, lopen ook andere beroepsbeoefenaars een hoger risico op het ontstaan ervan. Denk maar aan een schilder die herhaaldelijke kleine bovenhandse bewegingen moet maken, de strijkdienst die repetitief het strijkijzer dient te bewegen, bandwerkers, koks die frequent moeten draaien, magazijniers die verscheidene grote lasten moeten transporteren/verplaatsen, kappers die voortdurend fijne handbewegingen maken. Kortom de lijst van risicoberoepen is eindeloos.

Herval voorkomen is belangrijk

In de Westerse samenleving krijgt ongeveer 60-80% van de mensen eens in zijn/haar leven te maken met rugpijn. Het is de meest voorkomende klacht van het skelet- en spierstelsel en is bovendien de belangrijkste aanleiding tot langdurige aandoeningen met soms invaliderende schade. Die schade is te wijten aan anatomische en structurele veranderingen die veelal een gevolg zijn van steeds terugkerende pijn. Het spreekt voor zich dat recurrente pijnopstoten een grote impact hebben op de levenskwaliteit. Deze onaangename ervaring kan zich namelijk uiten in een verstoring van het dagelijkse functioneren (zowel tijdens het werken als tijdens dagelijkse activiteiten). De laatste jaren is er een enorme stijging van de arbeidsongeschiktheid ten gevolge van rugklachten. Het is tevens de snelst groeiende oorzaak van werkverlies. Dit betekent dus een negatieve impact op socio-economisch vlak. De grootste kost gaat uit naar de behandeling van rugklachten en meer bepaald naar de kinesitherapie. Zowel een goede behandeling bij klachten en meer bepaald preventie ervan zijn noodzakelijk.

 

Of een werkkracht klachten ontwikkelt, hangt af van verscheidene factoren: werktempo, werkdruk, bewegingsmogelijkheden tijdens het werk, werkinrichting, … Men kan preventief inspelen op het ontstaan van klachten via de aanpak van deze zogenaamde predisponerende factoren en het aannemen van een ergonomische werkhouding. Tijdens de sessies nek- en rugscholing spitst men zich ook toe op het toepassen van de ergonomie in de woon- en werksituatie.