CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE
Pijn en vermoeidheid bij kanker

Oncologische revalidatie

Intense vermoeidheid en pijn zijn veelvoorkomende klachten bij kankerpatiënten, zowel tijdens als na de behandeling. Deze pijn en gevoel van uitputting kunnen zelfs de eenvoudigste dagdagelijkse activiteiten in gedrang brengen (je wassen, koken, lezen, een gesprek voeren, …). Het kan je levenskwaliteit enorm aantasten omwille van de lichamelijke, mentale en sociale gevolgen. 

Er dient steeds een individuele evaluatie van de situatie te gebeuren om een zo goed mogelijk antwoord te bieden op jouw hulpvraag. Zo zullen bij sommigen aanpassingen gebeuren in medicatie en bij anderen dieettips of psychologische ondersteuning. 

Wie pijn heeft of vermoeid is, is gespannen en wie gespannen is heeft spiercontracties. Kinesitherapie kan helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken door middel van bewegingsadvies, relaxatie- en ontspanningsoefeningen. Afhankelijk van het soort pijn zijn er bepaalde technieken die bijkomend een pijnstillend effect creëren. Bespreek steeds met je arts welke aanvullende behandelingen in jouw situatie veilig zijn.