Workshop: voorbereiding op arbeid en bevalling

Een praktische les waarin je ontdekt hoe je op natuurlijke wijze het geboorteproces ondersteunt met je partner als fysieke, mentale en emotionele begeleider.

Het nut van voorbereiding

In deze les ontdek je hoe je de verschillende hulpmiddelen die aanwezig zijn in de verloskamer zoals een Rebozo, geboortebal en zelfs stoel, eenvoudig kan inzetten om de verschillende fasen van de arbeid te ondersteunen.

Daarnaast leren jij en je partner leren hoe je door middel van je ademhaling makkelijker kan ontspannen en loslaten en ontdek je heel wat tips en tricks voor natuurlijke pijnstilling en ontspanning.

Kan ik deelnemen?

01. Je bent gezond

Elke vrouw en haar geboortepartner met een gezonde zwangerschap (zonder complicaties) mag deelnemen. Bij twijfel raadpleeg altijd jouw gynaecoloog.

02. Je bent in je derde trimester

Idealiter volg je de les mee als je in je derde trimester bent. Het is fijn als je buik en baby al goed gegroeid zijn om optimaal te genieten van het effect van de les.

03. Je hebt (geen) ervaring

Ervaring met yoga is niet nodig. Je hoeft niet bijzonder lenig of sportief te zijn om ermee te starten.

Voordelen van een partnerles

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vrouwen die continue ondersteuning krijgen tijdens het geboorteproces door een medisch opgeleid persoon een minder lange/pijnlijke arbeid hebben, minder nood hebben aan medische interventies en medicatie en een succesvoller borstvoedingsverhaal en positievere bevallingservaring hebben.

In de realiteit is het helaas praktisch niet altijd mogelijk om continu begeleid te worden door dezelfde medisch geschoolde vroedvrouw/-man. Steeds vaker worden geboortepartners – of het nu je man of vrouw is, je moeder, zus of een goede vriendin – daarom actief bij het geboorteproces betrokken. Dus hoe fijn zou het niet zijn als jouw geboortepartner die rol van fysieke, mentale en emotionele steun op zich neemt en zichzelf ook zeker genoeg voelt om jou te begeleiden?

Niet zomaar een yogadocente..

 

Lien beviel op vaginale wijze van een stevige stuitbaby en weet als geen ander hoe zeer ontspanning het geboorteproces kan beïnvloeden. Ze leerde haar partner zelf heel wat oefeningen en technieken aan die ze ook effectief uitvoerden tijdens de arbeid en bevalling.

Praktisch

Lesdata

Deze les gaat niet wekelijks door. Voor de specifieke lesdata kan je het lesrooster checken.

Kostenplaatje

De prijs is inclusief het gebruik van zwangerschapsvriendelijk yogamateriaal en tools die je vindt in de verloskamer. De lessen beperken zich tot 4 mama’s en hun geboortepartner. Dit kan je man/vrouw, vriend/vriendin zijn maar zeker ook je mama, schoonmama, zus of een goede vriendin.

Na afloop van de workshop krijg je toegang tot de bijhorende video-opnames om samen thuis verder te oefenen.

Benodigdheden

Best dragen jij en je partner comfortabele kleding waarin jullie makkelijk kunnen bewegen. Daarnaast is een flesje water en een gezonde snack altijd aan te raden.

Coronamaatregelen

Conform de wetgeving en als voorzorgmaatregel voor andere mama’s en hun baby(‘s) mag je enkel deelnemen aan deze les indien je geen symptomen (koorts, hoesten, niezen, loopneus, …) hebt.