CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Perinatale begeleiding

Waar heb je recht op?

Een voorschrift kinesitherapie kan voorgeschreven worden door de (huis)arts of gyneacoloog:

 • Als voorbereiding op de bevalling
 • Bij specifieke zwangerschapsklachten
 • In het kader van postnatale revalidatie

Per zwangerschap heb je in totaal recht op maximaal 9 sessies perinatale kinesitherapie.

Indien geen klachten, worden de perinatale sessies bij Embodhi opgesplitst in 3 sessies pre- natale kinesitherapie van telkens 30 minuten en 6 sessies post- natale kinesitherapie van ongeveer een uur.

Pre-natale kinesitherapie

Rond de 6de maand van de zwangerschap kan de zwangere vrouw en haar partner bij Embodhi terecht voor verdere uitleg en eventuele oefeningen. De vrouw en partner komen meer te weten over het verloop van de zwangerschap zelf, de arbeidsperiode en bevalling. Het doel van deze sessies is om zich voor te bereiden op de bevalling en eventuele ongemakken tijdens de zwangerschap op te vangen.

Tijdens deze 9 maanden zwangerschap verandert er enorm veel aan je lichaam. De hormoonwerking speelt je soms parten en ook de lichaamshouding wijzigt zich als reactie op je steeds groeiende baby(‘s) en buik. Je leert een voor jou optimale lichaamshouding aan te nemen ter preventie van eventuele rug- en bekkenklachten. In de eerste sessie start je met enkele eenvoudige rompversterkende oefeningen. Ook de bekkenbodem wordt versterkt omdat deze onder invloed van de hormonen sowieso aan kracht verliest. Het is belangrijk deze spieren voldoende te onderhouden om incontinentieproblemen tegen te gaan. Tevens dien je deze ook goed te leren ontspannen om de bevalling vlot te laten verlopen.

De tweede en derde sessie gebeuren best in aanwezigheid van de partner. Er wordt uitleg gegeven over de arbeidsperiode; van het moment van de eerste wee tot de volledige ontsluiting. Je leert om de contracties op te vangen met behulp van een correcte ademhaling en verschillende comfortabele houdingen. De partner leert hoe hij zijn/haar partner kan helpen bij het aannemen van bepaalde houdingen en het ondersteunen van haar ademhaling.

In de laatste sessie wordt de eigenlijke bevalling besproken (op natuurlijke wijze, al dan niet onder water of via keizersnede). De bevalling start vanaf het moment van volledige ontsluiting. Je kinesitherapeut toont je de verschillende mogelijke bevallingsposities en geef meer uitleg. Je partner leert tevens hoe hij/zij jou hierbij kan (onder)steunen.

 • 1ste sessie: de zwangerschapsperiode
 • 2de sessie: de arbeid
 • 3de sessie: de bevalling

Postnatale kinesitherapie

De 6 resterende sessies post- natale sessies mogen gestart worden vanaf 6 weken na een natuurlijke, vaginale bevalling en pas 8 weken na een bevalling via keizersnede.

Hierbij wordt er gefocust op het opnieuw verstevigen van de bekkenbodem, rompspieren en het verbeteren van de algemene conditie en uithouding. Elke vrouw krijgt een individueel programma op basis van haar eigen noden en wensen. De sessies bestaan uit een halfuurtje persoonlijke begeleiding op basis van oefeningen en een halfuurtje conditietraining met behulp van de aanwezige cardiotoestellen.

Eerste hulp bij zwangerschapskwaaltjes

 • Houdingscorrectie in functie van nek-, rug- en bekkenpijnen
 • Tips en tricks bij zure oprispingen (reflux), constipatie, ademhalingsmoeilijkheden
 • Myofasciale taping voor borstontlasting, abdominaal herstel en rectusdiastase
 • Relaxatie en ontspanningsoefeningen bij eventuele stress, angst of twijfels
 • Littekenbehandeling na keizersnede