CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Perinatale begeleiding

Waar heb je recht op?

Een voorschrift kinesitherapie kan voorgeschreven worden door de (huis)arts of gyneacoloog:

 • Zwangerschapsbegeleiding bij vaginale bevalling én bevalling via keizersnede 
 • Zwangerschapsbegeleiding bij epidurale anesthesie 
 • Bewustwording en leren voelen
 • Optimaliseren van je houding
 • Aanpassen van dagelijkse activiteiten rekening houdend met je zwangerschap
 • Bij specifieke zwangerschapsklachten
 • Als voorbereiding op de bevalling (arbeid, bevallingshoudingen en perstechnieken)
 • Draaien van de baby (spinning babies)
 • In het kader van postnatale revalidatie (met baby)
 • Specifieke technieken: zwangerschapsmassage, Rebozo-techniek, dry needling, taping, … 

Indien geen klachten, zijn de perinatale sessies bij Embodhi voornamelijk gericht op het optimaliseren van de zwangerschap. De zwangerschap is een unieke gebeurtenis in het leven van de vrouw en dient een uiterst aangename ervaring te zijn. Samen gaan we op zoek naar jouw manier van ‘beleven’ en ‘voelen’ en stappen we af van het klassieke ‘ondergaan’. 

Pre-natale kinesitherapie

Op elk moment van de zwangerschap kan de zwangere vrouw en haar partner bij Embodhi terecht voor verdere uitleg en eventuele oefeningen. De vrouw en partner komen meer te weten over het verloop van de zwangerschap zelf, de arbeidsperiode en bevalling. Het doel van deze sessies is om zich voor te bereiden op de bevalling en eventuele ongemakken tijdens de zwangerschap op te vangen. Ik help je om houdingen en posities te vinden die verlichting bieden bij het opvangen van de weeën en toon je alle mogelijke pershoudingen en -technieken.

Tijdens deze 9 maanden zwangerschap verandert er enorm veel aan je lichaam. De hormoonwerking speelt je soms parten en ook de lichaamshouding wijzigt zich als reactie op je steeds groeiende baby(‘s) en buik. Je leert een voor jou optimale lichaamshouding aan te nemen ter preventie van eventuele rug- en bekkenklachten. In de eerste sessie krijg je al heel wat advies mee over hoe je jouw dagelijkse activiteiten makkelijker kan uitvoeren. Ook de bekkenbodem wordt geoefend in het spannen én ontspannen (“bevallen is immers de kunst van het loslaten”). 

Er wordt uitleg gegeven over de arbeidsperiode; van het moment van de eerste wee tot de volledige ontsluiting. Je leert om de contracties op te vangen met behulp van een correcte ademhaling en verschillende comfortabele houdingen. De partner leert hoe hij zijn/haar partner kan helpen bij het aannemen van bepaalde houdingen en het ondersteunen van haar ademhaling. We streven naar een aangename beleving voor zowel jou als zwanger dame als voor je omgeving.

In de laatste sessies (rond 36 weken zwangerschap) wordt de eigenlijke bevalling besproken (op natuurlijke wijze/keizersnede, al dan niet onder water, in ruglig/handen-en knieënstand, barkruk, zijlig, …). Je kinesitherapeut toont je de verschillende mogelijke bevallingsposities en leert je een correcte perstechniek aan. 

Postnatale kinesitherapie

Volgens de richtlijnen kunnen de sessies post- natale sessies gestart worden vanaf 6 weken na een natuurlijke, vaginale bevalling en pas 8 weken na een bevalling via keizersnede. Bij Embodhi ben je echter welkom vanaf het moment dat jij daar klaar voor bent; dat mag vroeger maar zeker ook later. Zelfs onmiddellijk na de bevalling kunnen wij voor jou al heel wat betekenen.

Er wordt gefocust op je lichaamshouding, op het opnieuw verstevigen van de bekkenbodem, rompspieren en het verbeteren van de algemene conditie en uithouding. Beviel jij via keizersnede? Dan besteden we zeker en vast ook voldoende aandacht aan het littekenherstel en de mentale begeleiding na een eventuele spoedkeizersnede.

Elke vrouw krijgt een individueel programma op basis van haar eigen noden en wensen. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal en naar hoe zowel je baby, als jezelf en je eventuele partner het stellen. Jouw baby is zeker en vast ook welkom bij ons in de praktijk. Het is altijd interessant om even na te gaan hoe jij beweegt samen met je pasgeboren (en steeds groeiende) kindje.

Eerste hulp bij zwangerschapskwaaltjes

 • Houdingscorrectie in functie van nek-, rug- en bekkenpijnen
 • Tips en tricks bij zure oprispingen (reflux), constipatie, ademhalingsmoeilijkheden
 • Myofasciale taping voor borstontlasting, abdominaal herstel en rectusdiastase
 • Relaxatie en ontspanningsoefeningen bij eventuele stress, angst of twijfels
 • Littekenbehandeling na keizersnede