CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Preconceptioneel Gesprek

Eerste gesprek

In dit gesprek wordt het dossier opgestart en tijd gemaakt om te bespreken wat jouw/jullie verwachtingen zijn naar zwangerschap en de weg hiernaartoe. Een volledige anamnese zal bij het eerste gesprek uitgevoerd worden om bij te voegen in het dossier. Dit zijn verschillende vragen die belangrijk zijn om te bepalen of je in de zwangerschap een verhoogd risico loopt op bepaalde complicaties.

Neem je reeds iets van medicatie, dan wordt er bekeken of het mogelijk is deze medicatie verder te gebruiken. Wij gebruiken hierbij steeds betrouwbare databanken. Heb je een lijst met thuismedicatie, dan is het steeds aan te raden om de vroedvrouw voorafgaand een mailtje te sturen, zodat ze reeds wat voorbereiding kan doen. Bij twijfel wordt er steeds overlegd (met jouw vaste gynaecoloog/-oge of een andere vroedvrouw). Zodra je een zwangerschapswens hebt, zal er geadviseerd worden om foliumzuur te starten. Dit is een belangrijk supplement in het eerste zwangerschapstrimester om een open rugje of spina bifida, van je baby te voorkomen. Het beschermt ook tegen hartafwijkingen.

Bepaalde problematiek moet voorafgaand aan een zwangerschap aangepakt worden. Denk maar aan astma, schildklierproblemen, hoge bloeddruk, suikerziekte, epilepsie, roken, druggebruik en alcoholmisbruik. Indien nodig wordt er in samenspraak met jou beroep gedaan worden op externe professionals.

De eerste zwangerschapskwaaltjes, bijhouden van je cyclus en vele tips and tricks worden besproken. Een eerste labo zal worden uitgevoerd om je antistoffen te bepalen voor toxoplasmose, CMV, rubella, varicella, hepatitis etc.

Opvolggesprek

Bij dit consult kan je terecht voor verdere vragen over de weg naar de zwangerschap toe.

Heb je een vermoeden dat je zwanger bent dan nemen we samen een zwangerschapstest af. Er zijn steeds zwangerschapstesten in de praktijk beschikbaar. Bij een positief resultaat wordt er een bloedafname uitgevoerd voor het bevestigen van jouw zwangerschap.

Indien gewenst wordt na een positieve bloedafname, het secretariaat van uw vaste arts gecontacteerd voor een afspraak.