Prenatale Kinesitherapie

Kinesitherapeutische begeleiding tijdens de zwangerschap bij vaginale bevalling/geplande buikbevalling

Als je zwanger bent, krijg je wel eens de vraag of je al langsgeweest bent bij de kinesitherapeut voor je prenatale sessies. Maar wat houdt prenatale kiné precies in heeft elke zwangere vrouw er recht op? En wist je dat het ook nuttig is wanneer je helemaal geen zwangerschapskwaaltjes ondervindt?

Wat houdt prenatale kinesitherapie in?

Prenatale kinesitherapie is kinesitherapie voorafgaand aan de bevalling en heeft als doel om je zwangerschap op lichamelijk vlak zo optimaal te laten verlopen en het jou zo comfortabel mogelijk te maken.

Elke zwangere vrouw heeft recht op 9 kinesitherapeutische sessies per zwangerschap voorgeschreven (en dus niet per jaar) door haar huisarts óf gynaecoloog(oge). Je hebt bovendien ook recht op een gedeeltelijke terugbetaling door jouw ziekenfonds. 

Persoonlijk vind ik 9 sessies per zwangerschap veel te weinig en nogal ongelukkig gekozen door het RIZIV. Dat zou betekenen dat je tijdens de zwangerschap elke maand slechts één keer zou kunnen komen en dat je bijgevolg na de bevalling geen enkele sessie meer over hebt. Wat doe je dan met je postnatale herstel achteraf? Gelukkig heeft ervaring me geleerd om daar in de praktijk een mouw aan te passen.

Wanneer kan je starten?

Starten kan je doen vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Het is wel aangewezen om een eerste gynaecologische controle af te wachten. In België gebeurt de eerste controle meestal rond 9 weken zwangerschap om te zien of er geen contra-indicaties aanwezig zijn. Hoewel je in principe dus al heel vroeg mag starten, vinden veel vrouwen het pas zinvol om te starten na de eerste zichtbare lichamelijke veranderingen. Jammer, want jouw lichaamshouding en bekkenbodemspieren worden al vanaf dag 1 van je zwangerschap uitgedaagd.

De zwangerschap is namelijk een proces van transformatie. Elke week is anders en je lichaam verandert continu. De hormoonwerking speelt je soms parten en ook de lichaamshouding wijzigt als reactie op je steeds groeiende baby(‘s) en buik.

Full spectrum zwangerschapsbegeleiding

In onze praktijk werken wij dagelijks met zwangere vrouwen. Daardoor is ons aanbod op vlak van begeleiding enorm groot en wijkt het een beetje af van de standaard prenatale kinesitherapie. De zwangerschapsbegeleiding die ik aanbied is naar mijn mening een full-option begeleiding en richt zich op fysiek, mentaal, emotioneel en zelfs spiritueel vlak. Het is een mix van kinesitherapie, bekkenbodemtherapie, zwangerschapsyoga, pilates, kennis die ik heb opgedaan van de vroedvrouw(en) met wie ik samenwerk en verscheidene doula-technieken.

Voorbereiding bij geplande keizersnede
 • Educatie over het veranderende lichaam
 • Aanpakken van fabels en mythes
 • Haalbare actieve levensstijl promoten
 • Mentale voorbereiding op een keizersnede
 • Plan voor post-partum herstel
Aanbod prenatale begeleiding

De zwangerschap is een unieke gebeurtenis in het leven van de vrouw en dient een uiterst aangename ervaring te zijn. Samen gaan we op zoek naar een manier van beleven en voelen en stappen we af van het klassieke ondergaan.

 • Houdingscorrectie en vermijden van typische zwangere houding en gang die nefast is voor rug- en bekkenklachten

 • Aanpakken van eventuele aanwezige lichaamsklachten: vermoeidheid, nek- en schouderpijn, rug- en bekkenpijnen, heup- en bilpijnen, vochtophoping, beenkrampen, carpaal tunnel syndroom, zwangerschapsmisselijkheid, reflux, constipatie, ademhalingsproblemen, …

 • Educatie over de bekkenbodemspieren en hoe die correct te leren opspannen én ontspannen + integratie in dagdagelijkse activiteiten en professionele leven

 • Tips en tricks in verband met een meer optimale positie van de baby in de buik (! kennis van ligging van de baby is hiervoor belangrijk)

 • Fysiek en mentaal leren ontspannen

  • Bekkenmassage en ontspannende technieken door partner

  • Rebozo-technieken met partner

  • Eventueel doorstromen naar groepslessen zwangerschapsyoga

 • Voorbereiding op de arbeidsfase en bevalling zelf

  • Uitleg en oefenen van verschillende arbeidshoudingen

  • Uitleg en uitproberen van verschillende bevallingshoudingen

  • Aanleren van een correcte perstechniek

  • Informatie omtrent epidurale anesthesie, vaginale bevalling, (spoed)keizersnede, instrumentatie zoals de ventouse en verlostang + het effect ervan op het post-partumherstel

 • Uitleg over herstel in de eerste dagen post-partum rekening houdend met de mogelijke manieren van bevallen

 • Uitleg over effect van borstvoeding op bekkenbodemherstel en lichamelijke revalidatie

In onze praktijk bied ik als kinesitherapeute rond de 35ste week van de zwangerschap ook een sessie aan voor de zwangere vrouw en haar partner. Hierbij leer je houdingen, ademhalingstechnieken en visualisaties op de weeën op te vangen. Ik toon je de verschillende bevallingshoudingen (want je hoeft heus niet standaard op je rug te bevallen) en ik leer je een correcte perstechniek aan. De partner is hierbij actief betrokken. Hij/zij leert wat hij/zij kan doen om het voor de vrouw comfortabeler te maken opdat zij beter op haar instinct beroep kan doen. Geen enkele partner krijgt van mij de toestemming om gewoon vanaf te zijlijn toe te kijken.