Prikkelbaredarmsyndroom

Het laag FODMAP-dieet

Heb je last van de klachten vermeld bij coeliakie en lactose-intolerantie, maar sloten testen dit uit? Dan kan je misschien last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom. Hierbij is het belangrijk om eerst andere aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te laten uitsluiten. Komt er uit de testen geen eenduidig resultaat, dan kan het laag FODMAP-dieet je helpen om de persoonlijke FODMAP-triggers te vinden.

Wat is het laag FODMAP-dieet?

FODMAP is de verzamelterm voor de verschillende koolhydraten en vezels die de klachten triggeren. Het laag FODMAP-dieet is tijdsintensief maar helpt mensen met prikkelbaredarmsyndroom enorm. Het leert je jouw triggers te ontdekken waardoor je zo op je klachten kan inspelen.

Dit is voor iedereen verschillend en daarom is het sterk aangeraden om je te laten begeleiden door een diëtiste.

Verloop

Het dieet verloopt in 3 verschillende fasen:

In de eerste fase of eliminatiefase worden alle FODMAP-rijke voedingsmiddelen geschrapt gedurende 4 tot 8 weken.

Vervolgens wordt tijdens de herintroductiefase de FODMAP-rijke voedingsmiddelen opnieuw progressief geïntroduceerd om de tolerantiegrenzen ervan te onderzoeken. Deze fase bedraagt minimaal 8 tot 12 weken.

 

Tijdens de laatste fase, de stabilisatiefase, worden alle uitlokkende triggers geëlimineerd en een aangepast voedingspatroon uitgewerkt op basis van het tolerantieniveau van jouw lichaam.