Spanning en stress

Fysieke, mentale en emotionele ontspanning

We worden steeds vaker geconfronteerd met prestatiedruk, deadlines en angst voor ontslag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen bezwijken onder de druk die gepaard gaat met het beroepsleven. Voeg daar nog eens het bruisende gezinsleven aan toe met het onderhouden van je sociale kringen en je begrijpt al snel dat er nog maar weinig tijd over schiet om even tot rust te komen.

Stressrespons

Acute stress vormt normaal gezien geen probleem voor het lichaam. We zijn in staat ons snel aan te passen aan de verstorende omstandigheden. Wanneer die stress echter langdurend van aard (chronische stress) is, heeft het lichaam onvoldoende mogelijkheden om te recupereren. En dat is het moment waarop verschillende lichaamssystemen er de brui aan geven.

Spanning kan zich op vele manieren uiten maar is veelal te herkennen door toegenomen zenuwachtigheid, irritatie, vermoeidheid en in extreme gevallen ook agressiviteit. Fysiek krijgt men te maken met een verhoogde hartslag en bloeddruk, onregelmatige hartslag in de vorm van hartkloppingen, diarree, verstopping en wijdverspreide rug- en nekklachten. Sommigen hebben ook last van bevende handen, oorsuizen, concentratieproblemen, hoofdpijn en een verstoorde nachtrust.

Verhoogde nekspanning kan aanleiding geven tot hoofdpijn, misselijkheid en braken. De oorzaken zijn vrij uiteenlopend: een foutieve lichaamshouding, éénzijdige fysieke belasting, slijtagefenomenen zoals artrose en stress. Spanningshoofdpijn ontstaat vermoedelijk door verhoogde spierspanning van de nek- en schouderspieren, voornamelijk door een afwijkende lichaamshouding. Bovendien blijken deze spieren enorm gevoelig voor koude en zuurstoftekort door een verminderde doorbloeding. Migraine ontstaat dan weer als gevolg van de genetische aanleg, weersveranderingen, hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus en stress. Ook bepaalde voeding, slaaptekort en fysieke overbelasting kunnen aanleiding geven tot een migraineaanval.

Indicaties

Maak gerust een afspraak wanneer je te kampen hebt met volgende problemen:

  • Stress en hyperventilatie

  • Burn-out

  • Hoofdpijn (niet het gevolg van een aandoening) en migraine

  • Nekspanning

  • Nervositeit

  • Slaapstoornissen

  • Spierspanning

  • Stressgerelateerde darmklachten

  • Tinnitus (= oorsuizen)

  • Kaakproblematiek

  • Post-covid problemen

  • Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en fibromyalgie (FM)

  • Angst bij langdurige zwangerschapswens en fertiliteitstraject

Diverse methoden mogelijk

Het is duidelijk dat aanhoudende stress een bedreigende factor is voor de gezondheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is stress zelfs de grootste gezondheidsbedreiging van de 21ste eeuw. Het heeft invloed op het fysieke, mentale en sociale gebeuren en dient dus grondig aangepakt te worden. Indien niet tijdig ingegrepen wordt, kan dit leiden tot een burn-out. Een fenomeen dat zich in alle beroepsgroepen en leeftijdscategorieën voordoet en ontstaat omdat de belastbaarheidslimiet overschreden werd. Het lichaam is geestelijk en lichamelijk opgebrand.

Er bestaan talloze methoden om te leren ontspannen. Belangrijk is dat iedereen anders reageert op stress en ieder dus op zoek dient te gaan welke methode voor hem/haar de beste is. Bij Embodhi kan je terecht voor technieken zoals autogene training, relaxatietherapie volgens Jacobson, verschillende yogavormen en de basisbeginselen van meditatie. Overmatige spierspanning en migraine wordt effectief behandeld met manuele triggerpointtherapie, fasciatherapie en/of dry needling. Maar ook warmte kan enorm deugd doen (vb. infraroodtherapie, warm bad, …). Beweging onder de vorm van uithoudingssporten geeft goede resultaten voor pijn in het algemeen.