Prenataal Consult

Begeleiding tijdens de zwangerschap

Ben je nog niet zwanger maar wil je graag kinderen? Word gezond zwanger door je te laten begeleiden door je vroedvrouw.

In dit gesprek wordt het dossier opgestart en wordt er tijd gemaakt om te bespreken wat jullie verwachtingen zijn naar zwangerschap en de weg hiernaartoe. Dit voorlichtingsgesprek heeft als doel om je te adviseren, te informeren en al je vragen in verband met jullie zwangerschapswens te beantwoorden. Nog vóór de bevruchting kan je dus al eens langskomen op gesprek.

Wat houdt dit consult in?

Kennismakingsgesprek

Rond 9 à 12 weken zwangerschap

Tijdens dit gesprek nemen we uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen. De werking van de praktijk wordt uitgelegd en er wordt geluisterd naar jullie wensen en verwachtingen.

Samen stellen we het zwangerschapsdossier op waarin jouw medische gegevens bewaard worden. Van zodra je bent aangemeld bij onze praktijk, is verdere opvolging mogelijk en kan je de hele zwangerschap beroep doen op onze zorgverlening. In onderlinge overeenkomst kunnen een deel van de medische controles ook doorgaan bij ons in de praktijk. 

De laboresultaten – afgenomen door de huisarts of bij ons – worden doorgenomen.

Verschillende aspecten komen aan bod zoals jouw lichaam in verandering, eventuele ongemakken en zwangerschapskwaaltjes, voedingsadvies, mogelijke alarmsignalen en de noodzakelijke opvolging door jouw gynaecoloog. Verder wordt er ook uitleg gegeven over de niet-invasieve testen (NIPT) en invasieve testen zoals de vlokkentest en vruchtwaterpunctie.

Als laatste wordt het moederboekje opgemaakt en krijgt de mama een welkomstcadeautje (zolang de voorraad strekt).

Verder opvolging en medische controles

Elke zwangere dame heeft recht op 3 echografische consulten bij haar begeleidende gynaecoloog – meestal op 12 weken, 22 weken en 32 weken.

De tussentijdse controles worden uitgevoerd door een vroedkundige en duren ongeveer 30 min. Deze kunnen doorgaan in het ziekenhuis maar ook bij ons in de praktijk.

De bloeddruk, het gewicht, groei van de baarmoeder en een urinestaal van de mama worden gecontroleerd. De groei van de baby wordt opgevolgd en indien mogelijk bepalen we ook de positie van je baby in de buik. Een doorverwijzing naar onze kinesitherapeute kan interessant zijn om de positie van jouw baby alsnog te optimaliseren.

Van zodra een zwangerschapsleeftijd van 12 weken bereikt is, beluisteren we ook de baby’s harttonen. Testen die tijdens de zwangerschap uitgevoerd worden zoals de NIPT, suikertest, vaginale-rectale wisser ter opsporing van GBS (Groep B streptokokken) en dergelijke worden ook uitgevoerd tijdens deze vervolgafspraak.

Prijzen