Teamleden
Lien Matthijs
Kinesitherapeute, Manueel Therapeute
& Yogatherapeute met een bijzondere interesse in gynaecologie en stuitligging
Iedere therapeut heeft zijn/haar manier van behandelen. Ikzelf kies ervoor verschillende technieken en methoden met elkaar te combineren in functie van een zo optimaal mogelijke begeleiding van mijn patiënt(e). Mijn behandelrugzak bestaat uit een mix van manuele technieken, dry needling, taping met invloeden uit de yoga, osteopathie en klinische pilates.
Zelf ben ik best trots op mijn eigen opleidingsparcours. Life Long Learning is heel belangrijk voor mij. Ik blijf me bijscholen in verschillende topics rond vrouwelijke gezonheid en ben bezig met het afronden van mijn opleiding tot Pelvic Health Expert. Mijn professionele carrière startte met een universitaire opleiding tot kinesitherapeute en manueel therapeute. In 2015 studeerde ik af als ‘Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie’ aan de Universiteit Gent. Een deel van mijn studies voltooide ik aan de Mikkeli University of Applied Sciences in Finland (Savonlinna).
Na het afstuderen trok ik als vrijwilligster naar Nepal en werkte er met kinderen met een mentale en/of fysieke beperking in het Community Based Center Patan in de hoofdstad Kathmandu. Ik verbleef er tijdens de verwoestende aardbevingen in 2015 en hielp er ook mee met de heropbouw van scholen en de voedselvoorziening in rampgebieden. Een heerlijke ervaring die ik afsloot met een tocht doorheen India.
Bij mijn terugkeer naar België specialiseerde ik mij in dry needling en besloot ik in nasleep van mijn avontuur in Azië een yoga teacher training te volgen. Na die eerste basisopleiding van 200u volgden vele anderen: een opleiding tot yoga for women’s health, prenatale yoga, chinese medicine in women’s health, postnatale yoga, mama-baby yoga, restorative yoga, yoga bij menstruatie(klachten) en fertiliteitsyoga (waaronder ook begeleiding bij zwangerschapsverlies en fertiliteitstrajecten). Ondertussen staat de teller op meer dan 300u aan bijscholing omtrent yoga binnen de vrouwelijke gezondheid. Daarnaast geef ik ook postgraduele vorming omtrent zwangerschapsyoga aan collega-kinesitherapeuten, osteopaten en vroedvrouwen.
Omdat ik enorm leergierig ben maar mijn hersenen (en agenda) natuurlijk niet alles kunnen verwerken, sloeg ik de handen in elkaar met Sinja, Vera en ondertussen ook Katrien. Samen waagden we aan onze droom om een multidisciplinaire praktijk op te richten waarbij we nog dagelijks van elkaar leren en over het menselijke lichaam. Ik vind het heerlijk om vlot te kunnen doorverwijzen naar hen maar streef ook naar een goede samenwerking met collega-kinesitherapeuten, huisartsen, arts-specialisten, psychologen, seksuologen, osteopaten, chiropractors, doula’s, counselors, diëtisten, orthomoleculaire therapeuten, massagetherapeuten, accupuncturisten, …
Ik ben bijzonder gepassioneerd door vrouwelijke gezondheid, stress gerelateerde problematiek en functionele lichaamsklachten met betrekking tot het houdings- en bewegingspatroon. Het is fascinerend hoe één kleine aanpassing heel wat teweeg kan brengen in de rest van het lichaam. Samen vinden we comfort in oncomfortbale poses. Jou iets bijleren door te bewegen is voor mij de ultieme uitdaging.
Al deze interesses, de liefde voor het (vrouwelijke) lichaam vertalen zich in mijn perinatale begeleiding en mijn sidejob als bewegingsexperte voor Libelle Mama. De zwangerschap is voor mij de allermooiste sportprestatie die je lichaam kan neerzetten. Een zwangerschap dat is preventie, voorbereiding en recuperatie net zoals het trainen voor een belangrijke sportwedstrijd. In de praktijk pas ik verschillende concepten toe zoals Spinning Babies en Röst Therapy.
“Practice what you preach“, zeggen ze en dat deed ik dan ook. Ik nam naar aanleiding van mijn kinderwens mijn vrouwelijke gezondheid serieus onder de loep en optimaliseerde mijn levensstijl waar mogelijk. Door middel van de Fertility Awareness Methode kreeg ik meer inzicht in mijn vrouwelijke cyclus en had ik het geluk onmiddellijk zwanger te zijn. Ik vond het bijvoorbeeld heerlijk om samen zwanger te zijn met de mama’s in mijn yogalessen. Ik genoot van heerlijke massages en ging ook een aantal keren langs bij een osteopate en zelfs accupuncturist. Ik mag mij ondertussen ook ervaringsdeskundige noemen op vlak van Spinning Babies, Moxatherapie en ondernam zelf een poging tot het uitwendig keren van de baby. Hierop aansluitend volgde ik zelf perinatale counseling en enkele sessies bij een psychologe omdat een stuitligging toch wat weegt op jou als mama, maar ook op het koppel an sich. Ik drilde mijn man tot de perfecte geboortepartner om me te ondersteunen tijdens de arbeid en bevalling en onderwierp mezelf 20 weken lang aan een postpartum fitnessprogramma.
Mama worden heeft van mij een nog betere therapeute gemaakt. Ik weet nu nog beter hoe ik yogahoudingen kan aanpassen aan de bolle buiken in mijn lessen. Ik begrijp nu oprecht hoe zwaar de vermoeidheid kan wegen op je lichaam, mind en zelfs relatie. Ik herken de struggles en onzekerheden van jonge mama’s in de postpartum periode veel sneller en ben allerter voor tekenen van postpartum depressie.
In mijn ogen is mama worden en mama zijn de gouden medaille meer dan waard! De perinatale begeleiding combineert al mijn kennis als zorgverlener, vrouw en zelf moeder zijnde; ik help mama’s de balans ontdekken tussen spanning en ontspanning, help hen bij het vinden van evenwicht in kracht en mobiliteit terwijl ze connecteren met zichzelf en het groeiende wondertje binnenin.
In 2015 trok ik richting India en Nepal om er na de verwoestende aardbevingen vrijwilligerswerk te verrichten. Om dichtbij mezelf te blijven in de hartverscheurende chaos leerde het Boedhistische gezin waar ik verbleef me mediteren. Samen met de kinesitherapeute van het centrum waar ik werkte bezocht ik ook op feestdagen verschillende prachtige Hindoetempels.
Al snel merkte ik dat mijn interesse en verwondering voor beide culturen veel dieper ging. Op uitdagende momenten in mijn leven zocht ik opnieuw toevlucht tot de prachtige verhalen uit het Boedhisme en Hindoeïsme – die boordevol levenslessen zitten. Toen ik merkte wat voor wonderlijks dit allemaal verrichte voor mijn geest en ziel, besloot ik ook het lichamelijke eraan te koppelen. Zo belandde ik (opnieuw) bij yoga. Vanuit mijn nieuwsgierige aard was de keuze voor een teacher training dan ook snel gemaakt. Ondertussen heb ik naast een basisopleiding van 200u meer dan 300u aan bijkomende opleidingstrajecten gevolgd binnen de women’s health yoga, tel daarbij nog eens alle uren waarin ik zelf yoga beoefende en les gaf en dan hoef ik je helemaal niet uit te leggen dat ik yoga adem én leef. Naast mijn fulltime job in praktijk Embodhi houd ik me ook bezig met het geven van online cursussen en lessen onder de naam Yogamammie (www.yogamammie.be – IG: @yogamammie).
Mijn overtuiging bestaat erin dat wanneer je in staat bent je lichamelijk een meer opgerichte en fiere houding aan te meten, dit een positieve invloed heeft op je mentale gezondheid. Een gezonde geest in een gezond lichaam en vice versa.