Heerlijk ontspannen zwangerschaps- massage

Een kindje wensen, verwachten, grootbrengen of loslaten zijn grootse gebeurtenissen die zowel emotioneel als fysiek voelbaar zijn voor ouder en (ongeboren) kind. Een massage biedt een moment van stilstaan bij jezelf, je (ongeboren) kindje, rust en zelfzorg. 

Massage als therapie

Bij een zwangerschapsmassage worden zachtere technieken toegepast in vergelijking met een ‘kinesitherpeutische massage’ om te voorkomen dat de lymfevaten – die oppervlakkig liggen en waar het lymfevocht doorheen stroomt – dichtgedrukt worden.

Katrien masseert met zachte, lange en continue strijkingen, met de vlakke hand en weinig druk. Een leuke manier om je baby’tje te verwelkomen. Tijdens een zwangerschap masseer je dus iets minder stevig maar daarom niet minder diep. Door voldoende traag en ritmisch te bewegen, sta je het weefsel juist toe om nog meer te ontspannen. Dit is niet het geval indien je te stevig en te snel gaat masseren. Want het doel van een zwangerschapsmassage is bovenal om te ontspannen, zowel lichamelijk als mentaal. Het is heus niet de bedoeling om – net zoals bij een kinesitherapeut – al je pijnlijke drukpunten los te maken.

De vele voordelen

Naast ontspanning biedt een zwangerschapsmassage nog heel wat andere voordelen:

 • Meer vertrouwen in jezelf en je lichaam. Aanraking zorgt ervoor dat je meer oxytocine – ook weleens het knuffelhormoon genoemd – aanmaakt. In combinatie met de daling van stresshormonen cortisol voel je je gelukkiger en blijf je eventuele angstgevoelens en twijfels makkelijker te baas.
 • Betere slaap. Laat je heerlijk verwennen en zet de ontspanning verder tijdens de nacht.
 • Verlichting van pijnklachten. Tijdens de zwangerschap werken je spieren extra hard. Af en toe een ontspannende massage houdt de spieren soepel en verlicht eventuele spierstijfheid, krampen en spanning.
 • Stimulatie van de doorbloeding en betere afvoer van vocht. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en eventuele zwelling ter hoogte van de polsen, benen, enkels en voeten vermindert.
 • Positieve invloed op zwangerschapsdepressie en postnatale depressie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat regelmatige zwangerschapsmassage gedurende 12 weken leidt tot vermindering van depressie tijdens de zwangerschap en het moederschap nadien (Field et al., 2011).
 • Lagere kans op vroeggeboorte. Hetzelfde onderzoek toonde ook dat er minder premature baby’s geboren werden in de groep vrouwen die regelmatig zwangerschapsmassages ontvingen.

"Een massage is altijd een goed idee."

Comfort boven alles

Comfortabel en ontspannen liggen tijdens de massage is een must. Het is niet de bedoeling dat je tijdens een massage continu op zoek moet gaan naar hoe je toch nog dat beetje beter kan gaan liggen. Hoe meer je lichaam ondersteunt wordt, hoe makkelijker jij je kan overgeven aan die vaak broodnodige rust en ontspanning.

Sommige praktijken beschikken over speciale massagetafels voor zwangere vrouwen. Dit is misschien fijn om even op de buik te liggen maar onze ervaring leert ons dat dit soort tafels niet voor iedereen geschikt is. De uitsparingen voor borsten en buik zijn onveranderlijk en liggen op een vooraf bepaalde afstand van elkaar. Misschien heb jij als mama veel ruimte tussen je buik en borsten omdat je wat lager draagt maar is dat bij jouw vriendin helemaal niet het geval. Elke vrouw beschikt over andere proporties en verhoudingen waardoor je onmogelijk voor iedereen voldoende ondersteuning kan bieden met één en dezelfde tafel.

In onze praktijk, liggen de dames in zijlig of ruglig. Enkele kussens – soms heerlijke warmwaterkussens om de tafel lekker voor te verwarmen – ontlasten de rug, het bekken en bieden steun waar jij het nodig acht.

Kan ik overal terecht?

Je voelt het al: niet elk massagesalon of elke praktijk komt in aanmerking. Als jij het ziet zitten, zal ook je buik heerlijk verwend worden. Iemand die niet vaak met zwangere dames werkt, zal je buik misschien vermijden. Kies daarom voor iemand die weet welke zones speciale aandacht vereisen tijdens de zwangerschap én die kan inspelen op eventuele ongemakken die je mogelijk ervaart.

Kinesitherapeute Lien geeft aan dat ze het vaak meemaakt dat men haar bij aanvang van een massage vraagt of ze last heeft van bepaalde zones, deze zones duidelijk benoemt en er alsnog geen extra aandacht aan besteed wordt. Gelukkig is dat bij collega Katrien niet het geval. Ze weet echt wat ze doet, voelt de spanning goed aan maar weet er bovenal een weg mee zodat je heerlijk verlicht van de tafel komt.

Katrien neemt altijd even de tijd om te luisteren naar jouw verhaal en de redenen waarvoor je komt. En het is best oké als je liever hebt dat bepaalde zones helemaal niet aangeraakt worden. Je mag dat best aangeven zonder al te veel bijkomende uitleg te moeten geven.

Ook dient er aandachtig om gegaan worden met bepaalde lichaamszones. Aan de binnenzijde van de enkel bevinden er zich bijvoorbeeld een drukpunt die bij stimulatie mogelijk contracties uitlokt van de baarmoeder. Ter hoogte van de hand vermijd je best het punt tussen duim en wijsvinger. Als vroedvrouw is Katrien geschoold in de houdingen en drukpunten die moeten worden vermeden tijdens de zwangerschap en hoef jij je daarover geen zorgen te maken.

Als aanvulling op het bestaande zorgaanbod

Een massage is bijzonder deugddoend en kan daarom ook de perfecte aanvulling vormen op de gesprekstherapie. Overigens masseert Katrien niet alleen zwangere vrouwen maar ben je ook meer dan welkom voor volgende zaken:

 • In geval van menstruatieklachten
 • In geval van vruchtbaarheidsproblemen en eventuele fertiliteitstraject
 • Bij vroeg- en laattijdig zwangerschapsverlies
 • Na de bevalling (in de praktijk of aan huis)
 • Na een traumatische bevallingservaring
 • Tijdens het ouderschap
 • Bij angst, twijfels of onrust
 • Als aanvulling op de gesprekstherapie

Massage boeken

Overtuigd van de positieve effecten van zwangerschapsmassage? Boek dan alvast jouw sessie. Kies voor een totaalbeleving met alles erop en eraan en laat je heerlijk dragen door de gouden handen van Katrien.