CORONAMAATREGELEN: DRAAG EEN CHIRURGISCH MONDMASKER (geen stoffen) + NEEM GROTE BADHANDDOEK MEE

Dry Needling

Dry Needling (DN) is een minimaal invasieve techniek voor de behandeling van triggerpoints. Het aanprikken van pijnlijke punten in de spieren zorgt voor een directe en langdurige ontspanning.

Wat is dry needling?

Bij Dry Needling wordt gebruikt gemaakt van acupunctuurnaalden zonder het injecteren van vloeistof. Toch is DN niet hetzelfde als acupunctuur. Bij deze laatste techniek worden vaak meerdere naalden oppervlakkig aangebracht in het lichaam, die ook langere tijd blijven zitten. Daar waar acupunctuur zich focust op het plaatsen van naalden volgens vaste energiebanen, prikt men bij DN enkel op vaste, voelbare punten en dit met slechts één naald.

Wat is een triggerpoint?

Een Triggerpoint is een voelbare knoop in de spier die naast lokale drukpijn ook pijn op afstand veroorzaakt (= gerefereerde pijn).

Triggerpoints kunnen volgende klachten geven:

  • stijfheid/ pijn in de spier: lokaal en op afstand
  • bewegingsbeperking
  • verminderde spierkracht en coördinatie
  • gevoelsstoornissen: zwaarheid, tintelingen, duizeligheid, …

Is de behandeling pijnlijk?

Het inbrengen van de naald is op zich niet pijnlijk. Enkel op het moment dat het triggerpoint aangeprikt wordt, trekt de spier kort samen wat gepaard kan gaan met een kortdurende krampgevoel. Onmiddellijk daarna voelt de spier meer ontspannen aan en kunt u vlotter bewegen. Soms kan na behandeling enige spierstijfheid/ spiervermoeidheid gevoeld worden die slechts 1 à 2 dagen duurt.

De kinesitherapeut zal na een grondig vraaggesprek en onderzoek de pijnlijke triggerpoints in de spieren behandelen. Bij langdurige en meer uitgebreide klachten worden meerdere spieren aangeprikt die soms ook via de wervelzuil beïnvloedt worden. Dry Needling werkt overigens enorm effectief in de behandeling van migraine.