Wat mag ik me voorstellen bij prenatale kiné?

Misschien hoorde je van een vriendin dat je zeker prenatale kinesitherapie moet volgen maar heb je geen idee wat dit inhoudt. Of kreeg je een voorschrift kiné zonder goed te weten wat je er eigenlijk mee moet aanvangen? Niet erg hoor, je bent zeker niet de enige. Omdat heel wat zwangere dames niet goed weten hoe kinesitherapie voordelig kan zijn tijdens de zwangerschap, schetsen wij hieronder een duidelijk beeld van hoe bij wij Embodhi te werk gaan.

Waar heb ik recht op?

In België heb je recht op in totaal 9 sessies perinatale (pre- + postnataal) kinesitherapie per zwangerschap voorgeschreven door je huisarts of gynaecoloog/-oge. De mutualiteit voorziet hiervoor een gedeeltelijke terugbetaling. Uit ervaring heb ik geleerd dat 9 sessies in totaal voor sommige vrouwen veel te weinig is en vooral nogal ongelukkig gekozen door het RIZIV (= Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Dat betekent namelijk dat je tijdens de zwangerschap elke maand slechts één keer zou kunnen komen en dat je bijgevolg na de bevalling geen enkele sessie meer over hebt. Wat doe je dan met je herstel achteraf? En wat bij zwangerschappen die extra aandacht en opvolging vereisen?

Helemaal geen probleem! Naast 9 perinatale sessies heb je ook recht op maximaal 2 x 18 sessies per kalenderjaar. Gebruikte jij je sessies al op vóór de bevalling of duurt je postpartum herstel iets langer dan gedacht, dan kunnen we op deze regeling beroep doen.

Wanneer kan ik starten met prenatale kinesitherapie?

Je mag starten vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. In België houdt men er echter een voorzichtige houding op na en raadt men aan om te starten na de eerste echocontrole die meestal rond 8 à 9 weken plaatsvindt om te weten of er geen contra-indicaties aanwezig zijn. Bovendien weten we ook dat hoe meer positieve echo’s uitgevoerd werden, hoe kleiner de kans op zwangerschapsverlies en hoe zekerder een vrouw zich kan voelen om bepaalde therapieën te volgen.

Ik raad mama’s aan onmiddellijk langs te komen bij klachten. Het is immers niet de bedoeling dat je blijft rondlopen met pijntjes en kwaaltjes. Soms dan waren die klachten al vóór de zwangerschap aanwezig – zonder dat je er zelf bewust van was – maar heeft de zwangerschap deze uitvergroot, waardoor deze nu pas de kop op steken. Hoe sneller we kunnen inspelen op de oorzaak hiervan, hoe comfortabeler je zwangerschap zal verlopen.

Heb je geen klachten? Dan mag je langskomen van zodra jij er klaar voor bent (of er de energie voor hebt). De zwangerschap is een proces van transformatie. Elk trimester, elke maand, elke week, elke dag en zelfs elk moment van de dag is anders. De hormoonwerking speelt je soms parten en ook je lichaamshouding wijzigt zich als reactie op je steeds groeiende buik en baby(‘s). Dat is vaak de reden waarom vrouwen die geen klachten hebben, vaak pas langskomen na de eerste zichtbare veranderingen. Vergis je echter niet, al vanaf dag 1 van de zwangerschap vinden heel wat veranderingen plaats, ook al zie je die niet.

De zwangerschap is een unieke gebeurtenis in het leven van de vrouw en dient een uiterst aangename ervaring te zijn. Samen gaan we op zoek naar een manier van beleven en voelen en stappen we af van het klassieke ondergaan.”

Bij Embodhi bieden we een full-option zwangerschapsbegeleiding

In onze praktijk werken bij dagelijks met zwangere vrouwen. Daardoor is ons aanbod ook enorm groot en wijkt het een beetje af van de standaard prenatale kinesitherapie. De prenatale kinesitherapie die ik aanbied is naar mijn mening een full-option zwangerschapsbegeleiding en richt zich op fysiek, mentaal, emotioneel, hormonaal, energetisch en zelfs spiritueel vlak. Het is een mix van kinesitherapie, zwangerschapsyoga, pilates en kennis die ik heb opgedaan van de vroedvrouw(en), doula’s en osteopaten waarmee ik samenwerk of bijscholing bij volgde.

Als je van plan bent om prenatale kinesitherapie te volgen, zal bij ons aan bod komen:

  • Optimalisatie van de lichaamshouding: vermijden van het typische zwangere houdings- en bewegingspatroon die nefast is voor rug- en bekkenklachten

  • Aanpakken van eventuele aanwezige lichaamsklachten: nek- en schouderpijn, bilpijn, beenpijn, zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten, vochtophoping in de benen, problemen van het maagdarmstelsel (vb. reflux, constipatie, …), ademhalingsproblemen, carpaal tunnelsyndroom, …

  • Educatie over de anatomie, werking en bewustwording van de bekkenbodem: door een betere bewustwording leer je hoe je bekkenbodem van belang is tijdens het dagelijkse leven en hoe je deze correct kan aanspannen én ontspannen

  • Ontspannende technieken om thuis uit te voeren (eventueel samen met partner)

  • Oefeningen ter ontspanning van de baarmoederligamenten om zo baby te begeleiden in het aannemen van de optimale geboorteligging

  • Opvolging en oefenschema in kader van dwarsligging/stuitligging

  • Informatie en educatie over de arbeid en bevalling en de effecten op lichamelijk vlak bij vaginale bevalling, epidurale anesthesie, (spoed)keizersnede, medicamenteuze en mechanische interventies (ventouse, verlostang, inductie, …)

Wat neem ik mee naar mijn eerste consult?

Voor het opstarten van je kinesitherapeutische dossier is het handig als je een voorschrift meebrengt van je begeleidende arts of gynaecoloog/-oge samen met een klevertje van de mutualiteit en je identiteitskaart. Ook extra informatie over je medische voorgeschiedenis, verslagen van gynaecologische consulten, laboresultaten, medische beeldvorming en dergelijke helpen in het vormen van een totaalbeeld van jou als toekomstige mama.

Workshop: voorbereiding op de arbeid en bevalling

Regelmatig biedt Lien als kinesitherapeute en zelf mama zijnde – ze beviel op vaginale wijze van een stuitbaby – ook sessies aan voor de zwangere vrouw en haar geboortepartner. In deze workshop leer je houdingen, ademhalingstechnieken en visualisaties om toe te passen tijdens de verschillende fasen van de arbeid. Daarnaast geef ik ook uitleg over de verschillende bevallingshoudingen (want je hoeft heus niet altijd op je rug te bevallen) en leer ik verschillende perstechnieken aan. De partner is hierbij actief betrokken; deze leert hoe hij/zij het voor de zwangere vrouw comfortabeler kan maken opdat zij zich beter kan overgeven aan het geboorteproces. Geen enkele partner zit of staat na het volgen van deze workshop gewoon vanaf de zijlijn toe te kijken.

Workshop

Meer informatie over de workshop 'voorbereiding op de arbeid en bevalling' en hoe je kan inschrijven vind je hier.

Afspraak maken

Overtuigd dat kinesitherapie een meerwaarde kan betekenen
voor jou en je kleintje tijdens de zwangerschap?