Is zwangerschapsyoga iets voor mij?

Prenatale yoga of zwangerschapsyoga wordt vaak geopperd als de ideale bewegingsvorm tijdens de zwangerschap. Logisch ook gezien de low impact en de grote mogelijkheden om yoga aan te passen aan het zwangere lichaam. Ook bij Embodhi kan je terecht voor een heerlijke reeks zwangerschapsyoga.

Wat is zwangerschapsyoga?

In de praktijk merken we dat vrouwen vaak om min of meer dezelfde redenen kiezen om zich in te schrijven voor onze lessen. Misschien ben jij net zoals hen wel op zoek naar een momentje van rust en zelfzorg; een beetje me-time in een wereld waar alles aan een sneltempo voorbij raast. De meeste mama’s to be in de lessen zijn hoofdzakelijk op zoek naar ontspanning, zowel fysiek als mentaal alsook manieren om te leren omgaan met dagelijkse stress, angst, eventuele twijfels en soms zelfs paniek. In de lessen streven we daarom zoveel mogelijk naar het herstellen van de emotionele balans.

Yoga is eigenlijk geen workout maar een workin, een opportuniteit om de mind-body connectie te versterken wat essentieel is als je een ander leventje in je groeit. Het helpt je terug te aarden en opnieuw contact te maken met je steeds veranderende lichaam. Het is de bedoeling om opnieuw meer voeling te krijgen met je lichaam in verandering zodat je op den duur minder in je hoofd gaat zitten en je meer op je gemak voelt in je eigen lijf. Dat betekent dus ook dat je op zoek gaat naar je eigen grenzen en leert hoe je deze op een gezonde manier kan bewaken. Yoga is bedoeld om je beter te voelen. Daarom is het belangrijk om je grenzen niet te overschrijden. 

Goed voelen betekent ook aan de slag gaan met eventuele ongemakken, zowel curatief als preventief. Voor sommige vrouwen gaat de zwangerschap gepaard met kwaaltjes gaande van misselijkheid, lage rugpijn en die o’zo sexy gezwollen enkels. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat yoga soelaas kan bieden bij sommige van deze kwaaltjes.

Je leert hoe je door simpele technieken verbinding kan maken je het groeiende wondertje binnenin. Iets dat essentieel is en de laatste jaren steeds meer aan aandacht heeft gewonnen dankzij de opkomst van de perinatale pscychologie. Deze gaat uit van de kerngedachte dat baby’s in onze baarmoeder wel degelijk aan verschillende invloeden onderhevig zijn en dat het belangrijk is om op positieve manier verbinding te maken. Vooral vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsverlies of het volgen van een fertiliteitstraject blijken hier moeite mee te hebben. Hetzij omdat ze zich niet durven hechten, hetzij omdat ze de hele kinderwens nogal mechanisch-medisch verlopen is. Ook hier kan zwangershapsyoga bij helpen.

Zwangerschapsyoga focust niet enkel op de zwangerschap om zich maar is ook bedoeld als voorbereiding op de arbeid en bevalling. Dankzij de verschillende ademhalingstechnieken, houdingen en tips die Lien meegeeft kan je vol vertrouwen aan het geboorteproces beginnen. Je leert hier praktische maar eenvoudige tools om effectief in te zetten tijdens het arbeidsproces.

Intunen met je bekkenbodemspieren is een ideale oefening tijdens de zwangerschap. Tijdens de lessen oefenen we verschillende poses om ons bewuster te worden van onze spieren daar beneden én vooral om deze bewust te leren ontspannen. Zelfs als je niet via vaginale weg bevalt is een soepele, goed functionerende bekkenbodem cruciaal voor het postpartum herstel achteraf omdat deze tijdens de zwangerschap enorm onder druk staan.

Daarnaast is zwangerschapsyoga ook gewoon een fijne manier om veilig en verantwoord in beweging te blijven. De lessen bij Embodhi worden gegeven door perinataal kinesitherapeute en yogadocente Lien die dankzij haar medisch-wetenschappelijke scholing de perfecte vrouw is om je te begeleiden op je unieke reis naar het moederschap. Tijdens haar eigen zwangerschap is zij blijven aan yoga doen waardoor ze nog beter weet hoe elke yogales verschilt van de voorgaande. Dankzij haar gerichte instructies maakt ze de poses toegankelijk voor elke zwangere vrouw – al dan niet met de nodige aanpassingen en variaties.

Zwangerschapsyoga bereidt je voor op de bevalling en het moederschap nadien.

Wat zijn de voordelen van zwangerschapsyoga?

Er worden heel wat positieve effecten toegeschreven aan yoga. En terecht, want ook heel wat van deze voordelen zijn effectief wetenschappelijk bewezen. Ook voor zwangerschapsyoga zijn de onderzoeksresultaten behoorlijk positief.

  • Het volgen van zwangerschapsyoga leidt tot een subjectieve verbetering op vlak van angst, prenatale depressie, stress en algemene levenskwaliteit. Zo ziet men al na één les een daling van het cortisolhormoon in het speeksel. Dit hormoon is belangrijk in kader van stressverwerking in het lichaam.
  • Vrouwen die zwangerschapsyoga volgden blijken over het algemeen beter in staat om met de uitdagingen van de arbeid om te gaan door een verhoogde pijntolerantie – ze ontwikkelen betere pijn copingmechanismen – waardoor er minder nood is aan medische interventies zoals bijvoorbeeld epidurale pijnstilling en de kans op een natuurlijke vaginale bevalling vergroot.
  • Vrouwen die tijdens hun zwangerschap aan yoga deden blijken ook minder vatbaar voor postnatale depressies. Dat is bijzonder interessant gezien we weten dat door de drop in hormonen een postpartum vrouw in het eerste jaar na de bevalling sowieso al een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van een postnatale depressie.
Uiteraard zijn al deze effecten afhankelijk van hoe een yogales of -reeks is opgebouwd. De yogalessen van Lien zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke studies, gecombineerd met een jarenlange expertise door dagdagelijks te werken met zwangere vrouwen en haar eigen ervaring als mama.

Laat je begeleiden door een expert in haar vak

Wist je dat Lien naast perinataal kinesitherapeute, women’s health coach en yogadocente ook postgraduele vorming geeft aan collega-kinesitherapeuten, osteopaten en vroedvrouwen? Geregeld geeft ze ook interviews voor belangrijke grote magazines in België zoals Libelle Mama, Gezinsbond Vlaanderen en recentelijk werd ze zelf geïnterviewd door Heleen Cool – Schrijfster van het boek Relaxed Zwanger (Mama Baas) en kreeg ze een hele mooie vermelding naar aanleiding van haar kennis omtrent zwangerschapsyoga in dit praktische doeboek.

Zwangerschapsyoga

Benieuwd naar de heilzame effecten van yoga tijdens de zwangerschap? Perinataal kinesitherapeute en gecertificeerde yogadocente Lien begeleidt je met plezier op deze unieke reis.

Copyright: Deze info mag onder geen beding worden gekopieerd of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van Lien Matthijs